Idén az előző évek átlagánál sokkal kevesebb termést takarítottak be a gazdálkodók, amiért egyes piaci szereplők jelentős élelmiszer-ár-emelkedést jeleztek előre. A piaci realitások azonban a vártnál kisebb fogyasztói árnövekedést vetítenek előre az élelmiszerek esetében – mondta lapunk megkeresésére Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. mezőgazdasági és élelmiszer-ipari tanácsadási üzletágának igazgatója. Véleménye szerint átlagosan 3-5 százalékos áremelkedéssel lehet kalkulálni. Ez lesz az egyenlege a növekvő előállítási költségeknek és a korlátozott fizetőképesség miatt már nehezen terhelhető piacnak. A piaci szakértő szerint az említett átlag úgy fog kialakulni, hogy a húsféléknél nem, a feldolgozott zöldségeknél és gyümölcsöknél 20-25, a gabonalapú termékeknél 10-15 százalékos lesz a fogyasztói árak éves szintű emelkedése. Ez azt feltételezi, hogy ezúttal bekövetkezik a Pékszövetség által bejelentett 15 százalék körüli kenyérár-emelkedés.
*
– Bár a piacot nem igazán érdekli az előállítási költség, egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a mezőgazdasági termékek drágulása miatt indokolt lenne az élelmiszer-ipari átadási árak emelése – mutatott rá az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója.
Az áremelkedést a csapadékos időjárás miatti kisebb termés, az élénkülő piaci kereslet, illetve az előző két tényező együttes hatása váltja ki – mondta Fórián Zoltán, aki szerint arra nem kell számítani, hogy a mostani élelmiszer-drágulás tartós lesz. Hozzátette: a világpiacon nincs hiány, ami az árakban is érzékelhető lesz. A legjelentősebb áremelkedésekre is inkább a feldolgozott zöldségek és gyümölcsök piacán kell számítani. A magas zöldség-gyümölcs árak miatt a konzerv- és a hűtőipar is drágábban fogja majd adni az új termékből készült áruját. Az áremelkedések várhatóan csak veszteségmérséklő hatásúak lesznek a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szektorokban.
A takarmánygyártók előbb augusztusban növelték 8-10 százalékkal az árakat, a következő hasonló mértékű emelést pedig szeptember 10-re irányozták elő. A drágulást főként a baromfitartók érzékelhették – mondta megkeresésünkre Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. A piaci viszonyok miatt viszont nem várható, hogy árakat tudnak emelni.
Tudomása szerint a sertéságazatba még be sem gyűrűzött a takarmányok drágulásának hatása. Piaci információkra hivatkozva arról számolt be, hogy az áremelkedést várhatóan a termékpálya minden szintjén – a termelők, a vágóhidak, a feldolgozók és a kereskedők egyaránt – késleltetni próbálják, mivel félő, hogy az esetleges drágulás további forgalomcsökkenést okoz. – Emiatt – tette hozzá – arról lehet hallani, hogy a húsféleségek esetében januártól lehet valamilyen szintű áremelkedésre számítani.