Mégsem lesz olyan drága az élelmiszer

Átlagosan három-öt százalékos áremelkedést várnak az élelmiszerek piacán a szakemberek, s várakozásaik szerint a drágulás nem jelent tartósan fennmaradó új árszintet. Igaz, a zöldség és a gyümölcs már 20-25 százalékkal drágult, s még várható, hogy a kenyér is drágább lesz 10-15 százalékkal.

Dénes Zoltán
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén az előző évek átlagánál sokkal kevesebb termést takarítottak be a gazdálkodók, amiért egyes piaci szereplők jelentős élelmiszer-ár-emelkedést jeleztek előre. A piaci realitások azonban a vártnál kisebb fogyasztói árnövekedést vetítenek előre az élelmiszerek esetében – mondta lapunk megkeresésére Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. mezőgazdasági és élelmiszer-ipari tanácsadási üzletágának igazgatója. Véleménye szerint átlagosan 3-5 százalékos áremelkedéssel lehet kalkulálni. Ez lesz az egyenlege a növekvő előállítási költségeknek és a korlátozott fizetőképesség miatt már nehezen terhelhető piacnak. A piaci szakértő szerint az említett átlag úgy fog kialakulni, hogy a húsféléknél nem, a feldolgozott zöldségeknél és gyümölcsöknél 20-25, a gabonalapú termékeknél 10-15 százalékos lesz a fogyasztói árak éves szintű emelkedése. Ez azt feltételezi, hogy ezúttal bekövetkezik a Pékszövetség által bejelentett 15 százalék körüli kenyérár-emelkedés.

*

– Bár a piacot nem igazán érdekli az előállítási költség, egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a mezőgazdasági termékek drágulása miatt indokolt lenne az élelmiszer-ipari átadási árak emelése – mutatott rá az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója.
Az áremelkedést a csapadékos időjárás miatti kisebb termés, az élénkülő piaci kereslet, illetve az előző két tényező együttes hatása váltja ki – mondta Fórián Zoltán, aki szerint arra nem kell számítani, hogy a mostani élelmiszer-drágulás tartós lesz. Hozzátette: a világpiacon nincs hiány, ami az árakban is érzékelhető lesz. A legjelentősebb áremelkedésekre is inkább a feldolgozott zöldségek és gyümölcsök piacán kell számítani. A magas zöldség-gyümölcs árak miatt a konzerv- és a hűtőipar is drágábban fogja majd adni az új termékből készült áruját. Az áremelkedések várhatóan csak veszteségmérséklő hatásúak lesznek a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szektorokban.
A takarmánygyártók előbb augusztusban növelték 8-10 százalékkal az árakat, a következő hasonló mértékű emelést pedig szeptember 10-re irányozták elő. A drágulást főként a baromfitartók érzékelhették – mondta megkeresésünkre Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. A piaci viszonyok miatt viszont nem várható, hogy árakat tudnak emelni.
Tudomása szerint a sertéságazatba még be sem gyűrűzött a takarmányok drágulásának hatása. Piaci információkra hivatkozva arról számolt be, hogy az áremelkedést várhatóan a termékpálya minden szintjén – a termelők, a vágóhidak, a feldolgozók és a kereskedők egyaránt – késleltetni próbálják, mivel félő, hogy az esetleges drágulás további forgalomcsökkenést okoz. – Emiatt – tette hozzá – arról lehet hallani, hogy a húsféleségek esetében januártól lehet valamilyen szintű áremelkedésre számítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.