Méltánytalan kereskedők

Egyes felvásárlók olyan területekről is elvárják a leszerződött mennyiségű mezőgazdasági termény leszállítását, ahol a rossz időjárás miatt szinte semmi sem termett – jelentette ki lapunknak Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. A szervezet szeretné kötelezővé tenni a vis maior esetek elfogadását.

Dénes Zoltán
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megválasztották az NFA felügyelőit. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága tegnap megválasztotta a szeptember elsejétől ismét önálló intézményként működő Nemzeti Földalapkezelő Szervezet felügyelőbizottságának tagjait. A testület fogja ellenőrizni a Nemzeti Földalap működését. Tagjai: Péter Mihály, a Magosz alelnöke, Horváth Gábor, a MOSZ főtitkára, Lemencsics András, az MgSzH fővárosi és Pest megyei erdészeti igazgatóságának vezetője és Roszik Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara elnöke.


Továbbra is érkeznek olyan jelzések hozzánk, amelyek szerint a multinacionális kereskedőcégek, nem törődve azzal, milyen katasztrófa sújtotta a gazdálkodókat, betű szerinti szerződésteljesítést várnak el – mondta érdeklődésünkre Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke. Jakab István szerint az ilyen esetekre megoldás lehetne, ha a kereskedőknek kötelező lenne elfogadni a falugazdászok vagy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) által kiállított igazolást, amely szerint az érintett földeken természeti katasztrófa, úgynevezett vis maior helyzet állt elő. Ez pedig mentesítené az adott földeken gazdálkodókat a szállítási kötelezettség alól.
A Magosz elnöke felháborítónak tartja a kereskedők magatartását, hiszen, mint mondta, nem elég, hogy a gazdálkodók elvesztették egész évi befektetésüket és munkájuk gyümölcsét, még arra is köteleznék őket, hogy jó drágán vásároljanak terményt a piacról, hogy azt az aláírt szerződés szerinti mennyiségben és általában a vételinél jóval alacsonyabb áron adják át a kereskedőcégeknek.
Idén 110 ezer hektáron pusztult ki a gabona az árvíz miatt. Több mint 4000 hektárnyi földet még augusztus közepén is árvíz, 43 ezer hektárt pedig belvíz borított. A Magyar Agrárkamara becslése szerint az utóbbi hónapokban több mint százmilliárd forint kárt okozott az időjárás a mezőgazdaságban. Az árvíz, a viharkárok és a belvíz nemcsak a gabonatermelőket, hanem más termény-előállítókat is kritikusan érintett. Csak példaként említhetjük a makói térséget, ahol ebben az évben alig termett hagyma.
A Vidékfejlesztési Minisztérium több esetben is foglalkozott az önhibájukon kívül bajba került gazdák helyzetével. A minisztériumi hatáskörbe tartozó intézkedési lehetőségek közül egyszerűsítették a vis maior bejelentésének eljárási rendjét, jelezték a versenyhivatalnak, hogy alaposabban ellenőrizze a felvásárlók esetleges erőfölényes lépéseit, az EU illetékes bizottságánál pedig kezdeményezték, hogy a kárt szenvedett gabonatermő területeken egyszerűsített eljárással fizethessék ki a területalapú támogatás előlegét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.