(mi a szerencse )

Kristóf Attila
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, megvéd-e a „hülye azért nem vagyok” jelszó attól, hogy hülyének nézzenek bennünket. Vagy attól, ami kevésbé esik rosszul, hogy valóban hülyék vagyunk.
Jómagam általában abból indulok ki, ha – valami szokatlanul kedvezőnek látszó – ajánlatot kapok telefonon, levélben vagy
e-mailben ismeretlen személyektől, kft.-ktől, zrt.-ktől, hogy egy cég (üzleti vállalkozás) menedzsmentjét sohasem az én jobblétem szolgálata vezérli, hanem a haszonszerzés valamely tisztes vagy tisztességtelen, egyébként természetes vágya. Ha az ajánlat túlzottan kedvező, gyanúm ugrásszerűen megnövekszik: a telefonkagylót köszönettel leteszem, az e-mailt a szemétkosárba dobom, a levélben pedig, ha éppen arra van kedvem, elkezdem keresni a csapdát, amit zöld lombokkal és virágfüzérekkel álcázva nekem ástak. Levélben nyertem már ötvenmilliót, nevem többször bekerült már a „sorsoláson részt vevő legszerencsésebbek” közé, autócsodákra tehettem volna szert, ha kitöltöm a hivatalos meghatalmazást, és a mellékelt csekken elküldöm azt a szimbolikusnak tekinthető pénzösszeget, amiért nemcsak a kisorsolandó luxuskocsit kapom meg, hanem egy bajuszpödrő szettet is, s további ajándékként egy strapabíró fogkefét.
A csapdát általában az apró betűs kiegészítésben találom, amelyet a cég jogásza oly leleményesen fogalmazott meg, hogy nincs az a bíróság, amely – per esetén – bármifajta „nyereményt”, bár megnyertem, nekem ítélne. A minap, rendkívül hivatalos és impozáns borítékban, csopaki címemre egy Beck Reisen nevű feladótól kaptam levelet, amely közölte velem, hogy ön nyert!!! Mégpediglen, egy ingyenes VIP-tagságot és egy garantáltan ingyenes nyolcnapos, kétszemélyes nílusi luxushajóutat. Nyereményemért csak oda kell utaznom, ahova a Beck értem küldött kényelmes busza visz, s ahol „kellemes koccintás” és ebéd vár, továbbá információs bemutató. A közlés szerint szerencsém úgy ért, hogy az összes magyar asztali telefonnal rendelkező személy közöl ötszázat kisorsoltak, és én Fortuna kegyéből köztük vagyok. Ugyanekkor budapesti címemre is érkezett egy ilyen levél, s mit ad Fortuna, feleségem barátnője is kapott egyet. Mindannyiunk nyereményéhez sok örömöt kíván Jens Beckhauser cégtárs.
Mennyibe kerülhet a Becknek ez az „ingyenes” út? Két személyre, ötszáz nyertest számolva, százmillióba. Ekkora nagylelkűség ritkaság a mai világban. Egyetlen kérdés gyötör: hülyének néznek? Feleségem barátnője és élettársa elutazott Beckékhez, hogy átvegye nyereményét. Kiderült, hogy az ingyenes nílusi út kiindulópontjáig a repülőjegy 240 ezer forintba kerül, az információs bemutatón felszolgált ebéd pedig csak hétszáz forintba. Viszont rájuk sóztak egy méregdrága porszívót. S miközben ezeken a dolgokon tűnődöm, arról értesülök a Magyar Nemzetből, hogy Beckéket már egyszer megbüntették néhány millióra, tisztességtelen üzleti tevékenységért. A tisztességtelen üzleti tevékenység elsősorban mindig arra alapul, hogy a partnert egyszerűen hülyének nézik. A Pest közelében tartott üzleti bemutatón kiderült, hogy a csapdába főleg szegény, hiszékeny, idős emberek estek bele. A Beck pimaszsága ezzel együtt még tűrhetetlenebb. Szegénytől lopni az egyik legnagyobb bűn. Öregeket átverni az egyik legnagyobb disznóság. A Magyar Nemzetben megjelent leleplező cikk ellenére mégis folyik ez a tevékenység.
Hogy hány millió venné el tényleg a kedvét ennek a cégnek, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.