Nyomozás indult Szegeden

Nyomozást rendelt el a Legfőbb Ügyészség a tavaly decemberi szegedi pavilonbontások miatt. Az ügy az érintett kereskedők panasza nyomán került az ügyészséghez, miután a Csongrád megyei nyomozati szervek bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. Mint ismert, a Botka László (MSZP) vezette önkormányzat tavaly, advent első vasárnapján, sötétedés után előzetes egyeztetés nélkül tucatnyi kereskedő pavilonját dózeroltatta el a szegedi Mars téri piacon.

Munkatársunktól
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rongálás, magánlaksértés és más bűncselekmények miatt nyomoz a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a tavaly decemberi szegedi pavilonbontások ügyében, illetve a gazdaságvédelmi osztály hivatali visszaélés gyanúja miatt vizsgálódik. A nyomozást az érintett kereskedők panasza nyomán a Legfőbb Ügyészség rendelte el, felügyeleti szervként a Békés Megyei Főügyészséget jelölte meg. A rendőrség sajtószolgálatának tájékoztatása szerint jelenleg az iratokat szerzik be és kihallgatásokat tartanak az ügyben.
Mint arról lapunkban többször is beszámoltunk, a szegedi Mars téri piac átépítése kapcsán több éve húzódó jogvita zajlik a város és a piac területén dolgozó kereskedők között. Az árusok ugyanis a piac területén saját tulajdonú pavilonokban dolgoztak, amelyek útjában voltak a piac átépítésének. A Botka László (MSZP) vezette önkormányzat úgy kívánt pontot tenni az ügy végére, hogy tavaly, advent első vasárnapján, sötétedés után egyszerűen eldózeroltatta a bódékat. A kereskedőkkel nem egyeztettek előre, így többüknek céges iratai, számlái, pénztárgépe és esetenként többmilliós árukészlete volt az üzletében. A bontás idején a kereskedőket biztonsági szolgálat tartotta távol a piac területétől, akik így tehetetlenül nézték végig, amint tulajdonukat lerombolják. A vállalkozók által kihívott rendőrök is csak a piac biztonsági szolgálatának segítettek. Az egyik kereskedő még aznap feljelentést tett lopás miatt, ám a rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet. Ezután fordultak panasszal a kereskedők az ügyészséghez, amely végül elrendelte a nyomozást.
A piac átépítését folyamatos botrányok kísérik. Kiderült ugyanis, hogy a város szabálytalanul nyújtotta be a pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, így az uniós pénzeket koordináló szervezet egyelőre nem folyósítja Szegednek a belváros rekonstrukciójára (ennek a fejlesztésnek része a piac átépítése is) szánt többmilliárdos támogatást. Kiderült közben az is, hogy az átépítéskor a projektmenedzsment díjazása majdnem 180 millió forintba kerül, több mint hétmillió forintot fizetnek ki közbeszerzési tanácsadásra, közel nyolcmilliót informatikai tanácsadásra. Ez utóbbiról egyébként szakértők azt mondják, hogy a piac idejétmúlt, gyenge minőségű honlapjához hasonló honlapok legfeljebb százezer forintot érhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.