Pásztor gyanús ingatlanügye

2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálóbizottság felállításáról döntött keddi rendkívüli ülésén a veresegyházi képviselő-testület, miután több kérdés is felvetődött egy önkormányzati ingatlan 2007-es értékesítésével kapcsolatban. A közelmúltban a Magyar Hírlap számolt be arról, hogy Pásztor Béla, a település jelenleg független, de korábban az MSZP által támogatott polgármestere kötelező pályáztatás nélkül értékesített egy önkormányzati ingatlant, majd úgy adott tulajdonjog- bejegyzési hozzájárulást a vásárló Építőcentrum-Thermál Ingatlanforgalmazó Kft.-nek, hogy az 109 millió forinttal tartozott a településnek. (A vételár több mint bruttó 265 millió forint volt, ám ebből a cég alig 155 millió forintot fizetett ki.) A polgármester annak ellenére írta alá a tulajdonjog-bejegyzési hozzájárulást, hogy az adásvételi szerződés rögzítette: a vevő csak akkor lehet az ingatlan kizárólagos tulajdonosa, ha megfizeti a teljes vételárat. Ez azonban nem történt meg. A dolog érdekessége, hogy az Építőcentrum-Thermál Ingatlanforgalmazó Kft. ellen tavaly felszámolási eljárás indult.
Az ügyben az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke augusztus végén levéllel fordult a Közép-Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalhoz. Gáncs Gábor azt kérdezte a hivataltól, hogy jogosult-e adásvételi szerződést kötni a polgármester bruttó 265 millió forint értékben úgy, hogy az önkormányzat semmilyen pályázatot nem írt ki a területre. Megkérdezte azt is, hogy a testület felhatalmazása és a teljes vételár megfizetése nélkül adhatott-e tulajdonjog-bejegyzési hozzájárulást a polgármester. Gáncs Gábor felvetette azt is, hogy az ügylet során érhette-e vagyoni hátrány az önkormányzatot. Az államigazgatási hivatal már válaszolt is a pénzügyi bizottság elnökének levelére, és jogosnak ítélte a kérdésfeltevések többségét. Arra ugyanakkor, hogy érhette-e vagyoni kár az önkormányzatot, hatáskör hiányában nem válaszolt.
– Az államigazgatási hivatal azt ajánlotta a képviselő-testületnek, hogy mint a polgármester munkáltatói jogkörének gyakorlója, döntsön arról, milyen lépéseket tesz az ügyben – tájékoztatta lapunkat Tahon Róbert, Veresegyház jegyzője. Lapunk úgy tudja, hogy a testület kedden még a hivatal válaszának ismerete nélkül határozott a vizsgálóbizottság felállításáról, amely az ügy hátterét hivatott feltárni. Szerettük volna Pásztor Béla véleményét is megtudni, de a polgármestert lapzártánkig nem értük el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.