Postán is érkezhet a körözési indítvány

Csaknem egy héttel a 21 éves Pernille Marie Thronsen meggyilkolása után tegnap végre felkerülhetett az Interpol körözöttjeinek listájára Csao Fej neve is. Ismert, a kínai állampolgárságú, Ferihegyről ismeretlen helyre távozott fiatalembert gyanúsítják a norvég lány megölésével. A késlekedés miatt a norvég sajtóban többen is bírálták a magyar igazságszolgáltatás rendszerét.

Nagy Áron
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt napba telt a magyar hatóságoknak, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adjanak ki a vasárnap Budapesten holtan talált huszonegy éves norvég diáklány gyilkosa ellen – derült ki a BRFK tegnapi tájékoztatásából. A huszonhat éves Csao Fej azonban – mint ismert – már röviddel Pernille Marie Thronsen megölése után elhagyta az országot. A norvég lapok és a tv-híradók nyilatkozói időközben élesen bírálták a magyar igazságszolgáltatás rendszerét, amely szerintük ez esetben a gyilkos menekülését segíti.
Finn Abrahamsent, Oslo egykori rendőrfőkapitányát lapunk is megkereste. Az egykori főrendőr védelmébe vette magyar kollégáit, akiket kötnek a jogszabályok. Megdöbbentőnek és érthetetlennek tartotta ugyanakkor, hogy egy európai uniós tagországban ilyen elavult, bürokratikus eljárásjogi rendszer van hatályban. Abrahamsen azt is elmondta, hazájában a rendőrségnek csupán az illetékes államügyésszel kell egyeztetnie, így pillanatok alatt uniós vagy akár nemzetközi körözés is kiadható a bűnözők ellen.
A nemzetközi elfogatóparancs kiadásának hazánkban sincs különösebb feltétele, a nyomozó hatóságnak elég azt igazolnia, hogy a gyanúsított bűncselekményt követhetett el, és elhagyta vagy elhagyhatta Magyarországot – közölte lapunkkal Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. A jogász felhívta a figyelmet, hogy a hazai gyakorlatban a rendőrség először az ügyészségnek terjeszti be az indítványt, majd a bíróság dönt a kényszerintézkedésről. A vádhatóságokon és a bíróságokon többek között éppen azért van állandó ügyelet, hogy a szökések megakadályozására minél hamarabb kiadhassák a nemzetközi körözéseket.
A rendőrök általában személyesen viszik be az ügyészségekre az iratanyagokat, de onnan gyakran már postai úton kerül a bíróságra. Ezért előfordulhat, hogy a nemzetközi elfogatóparancsot egy-két nappal a gyanúsított szökése után bocsátják ki. Az európai és a nemzetközi körözésre együtt és külön is javaslatot tehet a nyomozó hatóság, akár a belföldi kereséssel egyszerre. Ha a gyanúsított bizonyosan az öreg kontinensen bujkál, jóval célravezetőbb az európai elfogatóparancs, mert a tagállamok között jogsegély egyezmény van – tette hozzá Bánáti János.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.