Propaganda vagy tálib fenyegetés?

Nem valós fenyegetésnek, hanem a tálib propaganda részének tekintik szakértők azt a hírt, amely egy pakisztáni lapban jelent meg a napokban. Eszerint a tálibok szóvivője újabb halált okozó támadásokat helyezett kilátásba a katonáink ellen, ha nem vonják ki őket Afganisztánból.

Munkatársunktól
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország iszlámábádi nagykövete szerint kérdéses a valószerűsége és a forrása annak a fenyegetésnek, amelyet egy tálib szóvivő fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben, és amely egy pakisztáni újság honlapján jelent meg. Darvasi István nagykövet tegnap közölte: a külképviselethez nem juttattak el fenyegetést, a szóban forgó üzenetet csak egyetlen pakisztáni újság, a The Frontier Post című lap hozta le.
A nagykövetség úgy véli, ha komoly fenyegetésről lenne szó, akkor nagyobb visszhangja lett volna Pakisztánban is.

*

A The Frontier Post pakisztáni újság honlapján megjelent írás szerint a tálibok szóvivője, Zabibullah Mudzsahid arról beszélt, hogy a magyarok olyan ügy mellett kötelezték el magukat, amely számukra semmilyen haszonnal nem jár. Felszólította a magyar kormányt, hogy vonja ki katonáit Afganisztánból, ellenkező esetben a magyar kontingens újabb tagjainak a halálára kell felkészülnie.
A honvédelmi tárca közölte: a magyar kormány szövetségi kötelezettségvállalásait „eddig sem szabta újsághírekhez és ezután sem kíván érdemben reagálni az ilyen és ehhez hasonló megnyilatkozásokra.”
Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Központjának vezetője szerint a tálibok propagandagépezete figyeli, mely tagállamoknál voltak a közelmúltban áldozatok. Ezen országokban a belső közvélemény is jobban figyel az afganisztáni állapotokra. Az ennek nyomán megfogalmazott állítólagos fenyegetés miatt azonban a szakember szerint nem kell különleges biztonsági intézkedéséket tenni a magyar miszszióban. Ezekre inkább az Észak-Afganisztánban romló biztonsági helyzet miatt van szükség. Tálas úgy tartja viszont: meg kell állapodni a tartományi újjáépítési csoportunk létszámának csökkentéséről.
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőnek az a véleménye, hogy a tálibok több országnak üzentek, az viszont kérdés, hogy érdemes-e ezt észrevenni – fogalmazott. Szerinte rossz üzenete lenne, ha Magyarország az azonnal kivonuló tagállamokhoz csatlakozna.
– Propagandaháború is folyik Afganisztánban, és a nemzetközi közösségben egyértelmű a vélemény: ebben a NATO vesztésre áll – mondta Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Magyarország esetében látszik, hogy a tálibok ismerhetik az afganisztáni misszióval kapcsolatos itteni eseményeket. A fenyegetést nem szabad félvállról venni, de nem is szabad túlértékelni a jelentőségét, mert sem az afganisztáni háború jellege, sem a tálib harcmodor nem olyan, hogy ezentúl a magyarokat érintő, célzott támadástól kelljen tartani – hangsúlyozta a szakértő.
A pártok véleménye egyébként a Jobbik kivételével megegyezik abban: a szövetségesi kötelezettségeinknek megfelelően még egy ideig maradnunk kell Afganisztánban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.