Rács mögött maradnak

Egy hónapra előzetes letartóztatásba került Tátrai Miklós, a nemzeti vagyonkezelő volt vezérigazgatója és korábbi munkatársa, Császy Zsolt, akiket a sukorói földügylettel összefüggésben hűtlen kezeléssel gyanúsítanak. A döntés nem jogerős.

Swendt Pál
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) indítványával egyezően harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Tátrai Miklóst, a Pénzügyminisztérium volt államtitkárát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatóját és egykori munkatársát, Császy Zsoltot, a cég volt értékesítési és jogi igazgatóját. A mintegy háromórás tárgyalás végén a bíróság helyt adott az ügyészség indítványának, és azzal az indokkal döntött a kényszerintézkedésről, hogy szabad lábon hagyásuk esetén fennáll a veszélye: a gyanúsítottak megpróbálhatják befolyásolni a büntetőeljárás sikerét, a tanúként meghallgatni kívánt személyeket, továbbá bizonyítékokat tüntethetnek el a hatóság elől.
Mint arról beszámoltunk: a KNYF munkatársai kedden reggel házkutatást tartottak Tátrai és az egykori SZDSZ-es politikus lakásában, ahol iratokat és számítógépeket foglaltak le, majd őrizetbe vették, és a sukorói földügylettel öszszefüggésben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg mindkettőjüket. A nyomozó hatóság gyanúja szerint a sukorói ügyben az állam a vagyonkezelő közbenjárásával egy hetvenhektáros, a Velencei-tó partján fekvő területet cserélt el Joav Blum magyar–izraeli kettős állampolgárságú magánszeméllyel két, gyümölcsösként nyilvántartott területért, amelynek nyomán az államot 1,3 milliárdos kár érheti.
A bíróság döntése nem jogerős, mert a terheltek fellebbeztek a határozat ellen, azonban Tátrai és Császy a felülvizsgálati eljárás végéig is rács mögött marad. A gyanúsítottakat a tárgyalás végén visszaszállították a büntetés-végrehajtás Gyorskocsi utcai fogdájába.

Hárítás. Az MSZP szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megalapozatlanul vádaskodik. Így reagáltak arra, hogy alapvető hiányosságokat tártak fel a vagyonkezelő tavalyi működésében, s felvetették a volt pénzügyminiszterek felelősségét. Oszkó Péter szerint szándékosan mossák össze Veres János és az ő pénzügyminiszterségét. A vizsgálatok évek óta jelzik a szabálytalanságokat. Az ÁSZ ezután is a tényekre szorítkozik, s a szabálytalanságok felett a jövőben sem huny szemet – szólt az ÁSZ reakciója. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.