Sztrájk a nyugdíjreform miatt

Hírösszefoglaló
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorítások. A nyugdíjvita idején a francia felsőház az arcot eltakaró kendő betiltásáról tárgyal. Ezt az alsóház már júliusban elfogadta. Ugyancsak a szenátus feladata lesz egyeztetni az új közbiztonsági törvényről, amely alapján a honosított külföldiek elveszítenék új állampolgárságukat, ha nagyon súlyos bűncselekményt követnének el, például megölnének egy rendőrt. A törvény arra is lehetőséget ad, hogy a külföldi, kiutasítás előtt álló bűnözőket elektronikus módon megjelöljék, így kerülve el szökésüket. (MTI)


Kétmillió ember gyűlt össze Franciaország különböző városaiban, hogy tiltakozzon a kormány nyugdíjreformtervei ellen. A szervező CGT szakszervezeti szövetség a június 24-i nagy országos sztrájk megismétlésére törekedett, és a jelek szerint sikerrel is járt. A francia közalkalmazottak negyede-ötöde döntött tegnap úgy, hogy nem veszi fel a munkát, így nagy fennakadások voltak a tömegközlekedésben, a postaszolgáltatásban és az iskolákban is. Csökkent az egynapos sztrájk alatt az energiatermelés is.
A sztrájkot a kormány nyugdíjkorhatár-növelő terve okozta. Jelenleg a franciák hatvanévesen visszavonulhatnak, ha előzőleg negyven és fél éven át fizették a nyugdíjjárulékot, de a teljes összegű nyugdíj majd 65 év fölött jár nekik. A módosítás után a korhatár 62 év lenne, a járulékfizetést 41,5 évre emelnék, a teljes nyugdíj pedig 67 év után járna. A francia tanárok a tiltakozás során felemelték szavukat a tervezett elbocsátások ellen, amellyel a kormány a hatalmas állami kiadásokat próbálja lefaragni. Párizs százmilliárd eurós karcsúsítást tervez három év alatt. A reformtörekvéseket Nicolas Sarkozy államfő nélkülözhetetlennek tartja, azt nyár eleje óta magyarázzák a lakosságnak. A közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy általában elfogadták a szükséges megszorításokat, ezért is meglepő a kormány számára, hogy a tegnapi felmérések szerint a lakosság kétharmada támogatja a sztrájkot, igaz, 59 százalék véli úgy, hogy annak semmi hatása nem lesz a döntésre, a reformot végre fogják hajtani. Franciaországban 1981-ben szállították le a nyugdíjkorhatárt 65-ről 60 évre, amikor a szocialista Francois Mitterand került az elnöki székbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.