Tagadja a kenőpénzt a polgármester

Geiger Ferenc, Soroksár MSZP-s támogatású polgármestere rágalmazás miatt feljelentést tett, amiért egy nyilvánosságra került hangfelvételen kenőpénzek átvételével vádolták meg. A Fidesz eközben arra szólította fel a korrupciógyanúba keveredett kerületvezetőt, hogy tisztázza magát vagy mondjon le.

2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részletek a hangfelvételről
– Bűnöm, hogy az úriember zsebébe tettem olyan öt év alatt körülbelül 25 millió forintot, az bűn? Lehet, hogy ez kevés volt, Józsikám. Énnekem nincs mit szégyellni. Én tudom, hogy mit tettem az ő zsebébe, hát szégyellje magát ő – mondja a vállalkozó.
– Napholcznak vagy neked? – kérdezi a Józsinak nevezett férfi.
– Nekem. Majd én az ő részét odaadom neki. A Napholcz meg folyamatosan, éveken keresztül panaszkodott, hogy ő soha semmit nem kap tőle. Nekem a Geiger azt mondta, hogy ezt a tíz százalékot ő úgy osztja el, ötöt megtart magának, kettő és felet ad a Napholcznak és kettő és felet a Szrimácznak. Ezt mondta nekem.
– Előre akarja vagy utána?
– Nem, sose volt előre, mindig utána volt. Mindig utána volt, de mindennek a tíz százaléka. Az anyagnak is.
– Mindennek? A nettó vagy bruttónak?
– A nettónak. De az anyagnak is…
– Az anyagnak mi köze hozzá?
– Ilyen megállapodást kötöttünk.
– Szóban?
– Hát persze, naná. Hát miért, te ezt leírnád?
– Te, és ez átutalással ment?
– Persze, igen.
– Igen? És az ő nevére van az átutalás?
– Milyen ő nevére? Ne beszélj már marhaságot. Nem vagy te ennyire gyerek, Józsi.
– És elfogadja? Elfogadják?
– Mi az, hogy elfogadja? Kiköveteli!


Rágalmazás gyanújával büntetőfeljelentést tett tegnap ismeretlen tettes ellen Soroksár polgármestere. Geiger Ferencről – aki egy civil szervezet színeiben, de MSZP-s támogatással irányítja a XXIII. kerületet – egy olyan hangfelvétel került fel az egyik népszerű internetes videomegosztóra, amely szerint az elmúlt öt esztendőben 25 millió forintot kapott egy építési vállalkozótól. A felvételen állítólag Polgár Mihálynak, a Robot Kft. ügyvezetőjének a hangja hallható, aki arról beszél: minden önkormányzati megrendeléssel elnyert épületfelújítási munka után a beruházás nettó értékének tíz százalékát követelte meg tőle a kerület vezetése. A vállalkozó közli: Geiger Ferenc azt mondta neki, hogy a kenőpénzen hárman osztoznak úgy, hogy öt százalékot a polgármester megtart magának, a maradékon pedig fele-fele arányban osztozik Szrimácz Ferenc alpolgármester, illetve Napholcz József, az önkormányzat beruházásokért felelős vezetője.
Geiger Ferenc a Magyar Nemzetnek kijelentette: azért tett feljelentést, mert a felvételen valótlan állítások hangzanak el. Úgy vélte, hogy lejárató kampány indult ellene, de amögött nem a Fidesz áll, hanem két helyi civil szervezet, amelyek korábban is kísértetiesen hasonló stílusban támadták őt. A polgármester tudomása szerint a hangfelvételen éppen az egyik civil szervezet vezetője kérdez, azt azonban a felvétel rossz minősége miatt nem tudja, hogy valóban Polgár Mihály vagy valaki más válaszol neki.
Bár Geiger Ferenc lapunknak azt állította, a helyi Fidesz vezetői elhatárolódtak a lejárató kampánytól, ehhez képest tegnap a Fidesz közleményben szólította fel a polgármestert, hogy vagy tisztázza magát az őt ért vádak alól, vagy mondjon le. A közlemény szerint újabb bizonyíték látott napvilágot, amelyen egy, a szocialista párthoz köthető polgármester korrupciógyanús ügyére derült fény. „Úgy látszik, az MSZP-s és a párthoz közeli »független« politikusok nem ismernek határokat, ha pénzszerzésről van szó. Legyen az boríték vagy nokiás doboz, nekik mindegy” – áll a Fidesz közleményében.
Polgár Mihály, a Robot Kft. ügyvezetője a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, értetlenül áll az egész ügy előtt, mivel ő nem tett olyan kijelentéseket, mint amilyenek az internetre felkerült hanganyagban hallhatók. – Az egy manipulált hangfelvétel – állította a vállalkozó. Hozzátette: senkinek sem adott vesztegetési pénzeket, ráadásul a soroksári önkormányzattal tíz éve nem áll szerződéses kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.