Újabb visszaélés a DRV-nél?

A feljelentő Léhmann György ügyvéd szerint kétmilliárd forintot költött tanácsadói szerződésekre a Dunántúli Regionális Vízmű korábbi vezetése. A gyanú szerint a szolgáltató- cég a fogyasztókat megkárosítva, törvénytelenül szabott ki közüzemi díjakat. A cégnél a korábbi több tíz milliós prémium- és végkielégítés-kifizetések ügyében, illetve az indokolatlanul magas alvállalkozói díjak miatt már nyomoz a rendőrség.

Munkatársunktól
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem egy tucat könyvvizsgáló, közbeszerzési szakember és jogász kezdett dolgozni a napokban a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) siófoki központjában. Az átvilágítók évekre visszamenőleg ellenőrzik a cég összes szerződését és beruházási iratait. – Egyrészt tanácsadói szerződéseket vizsgálnak, másrészt olyan projekteket, amelyeknek a bevezetése kevésbé tűnik indokoltnak – mondta Winkler Tamás, a cég jelenlegi vezérigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy ezeknek a külön-külön értéke több 10 millió forintot tesz ki, együttesen pedig meghaladják a 300 millió forintot.
– Azonkívül, hogy vizsgáljuk a társaság gazdálkodását, megvizsgáljuk azt a vagyont is, amelyet ezek a vízművek kezelnek, hiszen azt tapasztaltuk, az eddigi munkák során nagy a homály, és ezt a homályt kihasználva egyesek jelentős visszaéléseket tudnak elkövetni – nyilatkozta Szabó Iván, az átvilágítást végző munkacsoport vezetője. A szakemberek várhatóan három–négy hét alatt végeznek a munkával, gyanús szerződések esetén minden érintettet személyesen is megkeresnek. A cég vezérigazgatója néhány napja számolt be arról, hogy két hónapja rendelte el a cég átvilágítását. Winkler közölte, az már bebizonyosodott, hogy a DRV-nél rendkívüli pazarlás folyt, a konkrét eredményekről azonban a vizsgálat befejezése után tud majd részletes tájékoztatást adni.
A DRV-nél a korábbi több tízmilliós prémium- és végkielégítés-kifizetések, illetve az indokolatlanul magas alvállalkozói díjak miatt már nyomoznak Léhmann György siófoki ügyvéd korábbi feljelentése alapján. Egy 2008-as könyvszakértői jelentés szerint a cég menedzsmentjének 12 tagja összesen 265 millió forint bruttó jövedelemhez jutott.
A Somogyi Hírlap korábbi írása alapján például 40 millió forintos prémiumot kapott a cég nyugdíjba vonuló vezérigazgató-helyettese, több alkalommal is végkielégítést kapott a vízmű vezérigazgatója, és jelentős összegű jutalomban részesültek a társaság vezető tisztségviselői is. De nem csak prémiumokat osztottak maguknak a Dunántúli Regionális Vízmű volt vezetői.
Léhmann György azt gyanítja, hogy több vezető bizonyos munkák elvégzésével is saját cégét bízta meg. A jogi szakember azt állítja, hogy a feladatokat az alvállalkozók többszörös áron végezték el, mint tették volna azt más cégek. A siófoki ügyvéd olyan esetről is hallott, amikor a munkákhoz a DRV dolgozóit és gépeit használták. A gyanú szerint a vízszolgáltató cég a fogyasztókat megkárosítva törvénytelenül szabott ki közüzemi díjakat, ebből fedezve a jutalmakat és végkielégítéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.