Vádat emelhetnek a polgármester ellen

2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnpártolással gyanúsította meg a Debreceni Nyomozó Ügyészség Polgár MSZP-s polgármesterét – értesült a Dehir.hu. Tóth József volt országgyűlési képviselő a nyomozók szerint 2005-ben, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnökeként tudott azokról a szabálytalanságokról, amelyeket az M3-as Kht. a pihenőpark építése kapcsán elkövetett, és ezekről elmulasztotta értesíteni a hatóságokat. Emlékezetes, később a Hír TV Célpont című műsorában mutattak be felvételt arról, hogy Tóth József elmagyarázza a cég vezetőinek, hogyan tüntessenek el visszadátumozással 30 millió forintos hiányt a 300 millió forintos állami támogatás elszámolásánál. A felvételen Tóth arra kéri munkatársait, hogy visszadátumozott és utólag legyártott hamis dokumentumokkal kozmetikázzák a társaság könyvelését. Ezt egyebek mellett úgy oldották meg, hogy papíron havonta nyolcezer kilométert utazott a takarítónő.
Első fokú bírósági döntés öt évvel a titkos felvétel elkészítése után, idén márciusban született az ügyben. Négy vádlottat, köztük azt, aki a hanganyagot készítette, pénzbírságra ítélték. Az MSZP-s politikust azonban csak most hallgatták meg gyanúsítottként, mert az előző Országgyűlés tagjaként védte a mentelmi joga.
Gulyásné Birinyi Ildikó, a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség helyettes szóvivője tegnap lapunkat arról tájékoztatta, hogy befejeződött a nyomozás, szerdán megtörtént az iratismertetés is, és mostantól kezdve a vádhatóságnak harminc napja van arra, hogy vádat emeljen vagy megszüntesse az eljárást. – Valóban hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt folyt eljárás, a bűncselekménynek öt év a büntetési tétele – jegyezte meg a helyettes szóvivő. Polgár vezetője a gyanúsítás ellen panasszal élt, ezt azonban a hatóság nem tartotta megalapozottnak, ezért elutasította azt.
Kerestük az üggyel kapcsolatban Tóth Józsefet is, a polgármesteri hivatalban azonban azt közölték, a helyi képviselő-testület estig ülésezik, így a településvezető nem elérhető. A szocialista politikus nem vette fel mobiltelefonját sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.