A „nagyok” fizetik a válságadó javát

<p>Néhány nagy piaci szereplő befizetése csaknem a teljes különadó-elvárást fedezi mind az energiaiparban, mind pedig a kiskereskedelmi láncoknál, valamint a távközlési cégeknél. Bár egyelőre pontos számok nem ismertek, becslések szerint akár az összesen remélt évi 161 milliárd forintnál is több csuroghat az államkasszába.</p>

Munkatársainktól
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három ágazat, összesen 161 milliárd forint bevétel évente – a válságadó nagy részét ugyanakkor néhány nagy piaci szereplő fizeti majd. A kormány 70 milliárd forintos bevételt vár már az idén az „energiaellátó vállalkozásoktól”, ám a fogalom értelmezése még tart az érintettnek vélt társaságoknál. Így egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre, hogy az iparágban kinek mennyit kell majd beadnia a közösbe. A gáz- és áramszolgáltatókkal rendelkező E.ON Hungária és a nagykereskedő E.ON Földgáz Trade szakértői előrejelzés szerint a válságadó alapjául szolgáló árbevétel szerint mintegy 15 milliárd forintot lesz kénytelen befizetni. Kutas István, a társaságcsoport szóvivője kérdésünkre elmondta, az a szándék, hogy ne kelljen továbbhárítani a terhet az ügyfelekre. Azonban az árbevétel alapú adó húsba vág, mivel van veszteséges, illetve olyan tevékenységük, ahol az árrés nem éri el az egy százalékot sem.
A Portfolio.hu számításai alapján a Mol 19,5 milliárd forint körüli összeggel járul majd hozzá a költségvetéshez. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a múlt héten úgy nyilatkozott, a válságadó kevésbé hat kedvezőtlenül a részvényárfolyamokra, mint a negatív makrogazdasági környezet.
Az áramszolgáltató Elmű– Émász cégcsoportról elérhető publikus pénzügyi adatok szerint a válságadóval járó befizetés megközelítheti a tízmilliárd forintot. A hazai gázpiac csaknem ötödét lefedő EMFESZ Kft.-nél egyelőre csak annyit tudtak mondani megkeresésünkre: milliárdos nagyságrendű adófizetésre számítanak.
A távközlési cégektől remélt 61 milliárd forintos bevétel megoszlásáról szintén csak becslések vannak. A különadó a Magyar Telekomnak negyvenmilliárdos, a Telenornak tizenkét-, a Vodafone-nak mintegy hétmilliárd forintos kiadást jelent, míg a UPC-re négymilliárdos szerepvállalás vár. Ez alapján tehát akár néhány plusz milliárd is leeshet a kormány elvárásain túl. A távközlési adó bevezetéséért várhatóan Brüsszelben is meg kell küzdenie a kormánynak, az EU szabályai szerint ugyanis a szektorban azzal a céllal vethető ki speciális illeték, ha az ebből származó bevételeket a szabályozás jelentette kiadások fedezésére fordítják.
A kiskereskedelmi láncoktól várt 30 milliárd forintból a legnagyobb részt a Tesco adja be: az áruházlánc az Országos Kereskedelmi Szövetség hétvégi közlése szerint 12,1 milliárd forinttal járul a büdzséhez. Őt a Spar és az Auchan követi 6,1, valamint 3,4 milliárd forintos terheléssel. A Coop-csoport tegnap közleményt juttatott el lapunkhoz, amelyben kifejtették: tagjai elfogadják a kormány döntését a válságadóval kapcsolatban, mivel úgy ítélik meg, ez középtávon elősegítheti a gazdaság stabilizálását és a kilábalást.
– Dicséretet érdemel a magyar kormány törekvése az államháztartási hiánycélok tartására, az ennek érdekében bejelentett adótervek azonban már kevésbé biztatók – így vélekedtek tegnapi értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők a távirati iroda összefoglalója szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.