A viza, a rozmár és a tigris

Hegyi Zoltán
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég vizát telepítettek a Dunába. Ettől reménység szerint a Vizafogó-lakótelep lakóinak is megnő majd az egyébként is jogos önbecsülésük, és a gyerekek is rájönnek, hogy a névadó nem egy szerszám, mint a harapó, vagy a lapos, esetleg kombinált, hanem egy csodálatos hal. A viza a tokfélékhez tartozik, amiről azért sokaknak azonnal beugrik egy rendes kaviár képzete. Egy pompás, nemes állatról beszélünk, a súlya akár az egy tonnát (!) is elérheti, tehát még gazdaságos is, ha a fejlődés oldaláról közelítjük meg a jelenséget. Hazai jelenlétét természetesen az ember szúrta el a hülye duzzasztóműveivel, mert a viza eredendően a Fekete-tengerben lakozik, csak ívni jár fel a folyókba, köztük a Dunába is. Ha tud. És itt meg is állhatunk egy pillanatra, szegény Vásárhelyire és a többi félresiklott haladó gondolkodásúra emlékezve. Ha a folyót folyni engedjük, lészen rendes ökoszisztéma és nem kezdődik minden Orbán-kormány menetrend szerinti árvizekkel. De visszatérve a vizára, Magyarországon az utolsó példányt 1987-ben, Paksnál sikerült kifogni, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy a pákászok elvétették a többit, inkább a mázli kategóriájába tartozik. A Fekete-tenger ugyanis borzalmas állapotban van, a Duna szennyeződése szintén kriminális, a viza pedig a tiszta vizet kedveli. Végre valakik azonban távlatokban gondolkodnak. A vizatelepítési program kitalálói abban reménykednek, hogy az állat úgy 2020-ra visszatér a Duna felső szakaszaira is, ehhez persze hallépcsők kellenek, meg hogy ne ömöljön mindenféle trutymó a vízbe és hogy szeressük a biológiai sokféleséget és végre magunkat is. Az, hogy Budapesten száz növendék vizát telepítettek a Dunába, mindenesetre szép kiindulópont. Aztán meg soha nem tudhatja az ember, hogy mit köszönhet egy jószágnak. A sikeres vizaprogramhoz elengedhetetlen Németország, Ausztria, Magyarország, Szerbia és Románia illetékeseinek közös gondolkodása. Ami összetartozik, az megint összenő a víz alatt, vagy mi.
Egy vizát még egy rozmárcsalád is elfogadna vasárnapra, amenynyiben ők is túlélik a nehéz időket. Egyelőre viszont az a helyzet, hogy elolvadtak azok a jégtáblák, amelyeken pihenni szoktak, ezért több tízezer példány a partra kényszerült Alaszkában. A rozmárok ezért Point Lay közelében egy 1,6 kilométeres partszakaszon zsúfolódtak össze és félő, hogy egyszerűen agyonnyomják egymást. Pedig a rozmár is szép állat.
Miként a tigris is, amiből jó, ha háromezer példány szaladgál még szabadlábon, beleértve a napokban megtalált himalájai szakadárokat is. Még jó, hogy a thai kolostorokban macskaként tartják őket olyan arcok, akik nem félnek semmitől. Mert egy idő múlva majd még visszasírjuk az állatkerteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.