Az infosztráda uralja a világot

Egyedül a 79 éves, ausztrál születésű Rupert Murdoch médiacézár tudta beverekedni magát az amerikai Vanity Fair közéleti, politikai havilap által összeállított legbefolyásosabb emberek idei százas listájának első öt helyét uraló szoftvermogulok közé, de a dobogóról így is lecsúszott. Tarolt viszont a Facebook, az Apple és a Google.

Balogh Roland
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Zuckerberg a világ legbefolyásosabb személyisége. Legalábbis ezt állítja az amerikai Vanity Fair közéleti, politikai magazin, amely minden évben összeállítja – nem feltétlenül az aktuális vagyoni helyzet alapján – a világra leginkább ható, hatni tudó embereinek százas listáját. Az idei lajstromot pedig a már több mint ötszázmillió egyéni felhasználóval rendelkező Facebook 26 éves megalkotója vezeti. Noha a közösségi portálja még nincs kint a tőzsdén, a világ leggyorsabban növekvő alkalmazásának értékét már így is 25 milliárd dollárra becsülik. A New Yorktól negyven kilométerre fekvő, tízezres lélekszámú Dobbs Ferryben született Zuckerberg életéről film is készült, amit a jövő hónapban mutatnak be a mozikban. A Facebook egyik igazgatósági tagja, Peter Thiel egyébként nemrég közölte, a tőzsdei bevezetésre 2012 előtt nem kerül sor, és akkor is attól függ majd, mennyire fejlődik a vállalat.
A Facebook alapötletét három egykori harvardos – a páros evezésben a pekingi olimpián 6. helyezett ikerpár, Cameron és Tyler Winklevosstól, valamint az alkalmazott matematikus Divya Narendrától – egyetemi társától átvevő Zuckerberg mellett egyébként a lista dobogójára ugyancsak két, infokommunikációban meghatározó vállalat vezetői kerültek. A képzeletbeli ezüstérmet Steve Jobs kapta. Az Apple igazgatója – aki többek között az 1980-as években részt vett a vállalata által forgalmazott Macintosh számítógépekre tervezett, első egér vezérelte, grafikus operációs rendszer kifejlesztésében is – olyan innovációkkal fejlesztette a telekommunikációt, mint az iPhone okostelefon, az iPod zene-, kép- és videolejátszó vagy a nemrég piacra dobott iPad táblagép. Harmadik helyre kerültek a Google fejlesztői, Sergey Brin és Larry Page, valamint Eric Schmidt, a vállalat – korábban Apple-nél tevékenykedő – igazgatója. Az Apple és a Google ráadásul igen komoly vetélytársai lehetnek egymásnak a következő években, főleg ha az internetes keresőjéről és műholdas világtérképéről ismert vállalat piacra dobja saját okostelefonját.
Az első ötbe csak egy, nem informatikai vállalatot birtokló személy, Rupert Murdoch médiacézárnak sikerült bekerülnie, hiszen az ötödik helyen is egy honlap, a világ legnagyobb könyvválasztékát magáénak tudó és online eladásban érdekelt Amazon vezetője, Jeff Bezos végzett. Érdekesség- számba megy, hogy a Vanity Fair a hetedik helyre rangsorolta Michael Bloomberg New York-i polgármestert, aki a város élén végzett „korszakalkotó” munkájáért került ilyen előkelő pozícióba. A világpolitikát is olykor meghatározó internetes alkalmazás, a Twitter alkotói – Evan Williams és Biz Stone – kilencedikként végeztek. Az első százban egyébként közel 25 Los Angeleshez köthető személy került be, például Johnny Depp, Tom Hanks, George Clooney és James Cameron.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.