Hűségeskü vár Izraelre

Benjamin Netanjahu áldását adta az izraeli hűségesküről való parlamenti szavazás megtartására, amelyért feltehetőleg azt kéri a kormányfő cserébe, hogy szövetségesei egyezzenek bele a telepfejlesztési moratórium meghosszabbításába. A béketárgyalások esetleges folytatására egyre kevesebb a remény, bár Párizs kezébe venné az irányítást.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Netanjahu engedélye nagy győzelem a szélsőjobboldali Jiszráél Bejtejnu pártnak, amely választási kampányában ígérte meg a hűségeskü bevezettetését. Eszerint minden nem zsidó embernek, aki ezután izraeli állampolgár kívánna lenni kötelező hűséget esküdnie a „zsidó és demokratikus” Izrael államnak. Ez a lakosság mintegy húsz százalékát kitevő arab közösség számára nem elfogadható, vezetőik szerint nyilvánvalóvá vált, hogy Avigdor Liberman, az említett párt vezetője az izraeli kormány „keresztapja”, a rasszizmus pedig egyértelmű.
A politikai háttér még érdekesebb, hiszen a Likud vezette kormány tagja a Munkapárt is, amely azonban csak az újságokból hallott Netanjahu döntéséről. „Remélem, a kormányfő támogatása Libermannak szánt gesztus, s így anélkül lehet meghirdetni a telepfejlesztési moratórium meghoszszabbítását, hogy szétesne a koalíció” – nyilatkozta a Háárec izraeli napilapnak egy munkapárti miniszter, aki nem nevezte meg magát. A döntést felháborítónak nevezte két párttársa is, akik a frakció azonnali összehívását követelték és a javaslat elfogadásának megakadályozására szólítottak fel. Nem valószínű azonban, hogy eredményt tudnak elérni, Netanjahutól ugyanis az amerikaiak eredményeket várnak, mivel a palesztinok közölték, nincs értelme tárgyalni, ha a leendő palesztin állam területén folynak az építkezések a zsidó telepeken. Jasszer Abed Rabbo, Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik főtanácsadója kijelentette, semmi reményt nem lát komoly béketárgyalások lefolytatására az izraeli kormánnyal. Abbász ma Líbiába utazik, hogy beszámoljon a tárgyalások állásáról Izraellel az Arab Liga tagjainak.
Izraelben közben a francia és a spanyol külügyminiszter érkezését várják, akik Nicolas Sarkozy francia elnök meghívóját adják át Netanjahunak és Abbásznak. Bernard Kouchner és Miguel Ángel Moratinos közösen szorgalmazzák, hogy Párizsban vegyék fel az egyeztetések fonalát október 21-én. A találkozó csak akkor kecsegtet eredményekkel, ha az addig hátralevő két hétben nem omlik össze az a kártyavár, amelyet eddig felépítettek amerikai felügyelettel. A megbeszélésre hivatalos Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is, aki „nem mondott nemet, de igent sem” a meghívásra egy izraeli tisztviselő szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.