Jogellenes volt a gárdaoszlatás

2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

T egnap a bíróság jogerősen kimondta, jogellenesen oszlatta fel a rendőrség tavaly július 4-én a gárdisták fővárosi Erzsébet téri ülődemonstrációját. Az ítélet rámutat: bár a rendezvényt nem jelentették be, akkor lehetett volna jogszerűen feloszlatni, ha elveszti békés jellegét, de ezt semmi nem támasztotta alá. A Magyar Gárda feloszlatása ellen ülve tiltakozók közül 216 gárdista-egyenruhát viselő személyt megbilincseltek és elhurcoltak, köztük Vona Gábort, a Jobbik elnökét és Kiss Róbertet, a gárda akkori országos főkapitányát. Az oszlatást az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jogellenesnek minősítette. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) ügyvéd kiemelte: a gyülekezési jogukban korlátozott tüntetők kártérítési pert indíthatnak, a szabálysértés miatt elmarasztaltak ügyében perújrafelvételt kezdeményeznek.

Helycserék. A rendőrség közlése szerint a VIII., IX., X., XVI., XVII., XIX. kerületi kapitányság élén lesz változás. Három kapitányt nyugdíjaznak, a többit átvezénylik. A budapesti rendőrfőkapitány javaslatára az országos rendőrfőkapitány visszavonta vezetői kinevezését Schőn Péter ezredesnek, a BRFK szervezett bűnözés elleni főosztály vezetőjének. A kapitánycseréket a rendőrség nem indokolta közleményében, de a vezetői megbízatások esetén ez nem is kötelessége. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.