Kanada magyar cigányokat köröz

Jobb élet ígéretével csábították áldozataikat Kanadába annak a hazánkból elszármazott cigány családnak a tagjai, akik ellen körözést adott ki az észak-amerikai állam rendőrsége. A Pápa környéki férfiakat aztán kemény munkára kényszerítették, miközben moslékkal etették őket, pénzüket pedig elvették.

Nagy Áron
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a modern rabszolgatartás egy tipikus esete – közölte Benjamin Perrin kanadai jogászprofeszszor, egy frissen megjelent emberkereskedelemről szóló könyv szerzője, miután híre ment, hogy egy tíztagú, Magyarországról származó cigány családot köröz a kanadai rendőrség. A CBC televízió beszámolója szerint a 24 és 48 év közötti romák Pápa és a környező falvak szegényei között toboroztak éveken át jobb életet ígérve azoknak, akik elutaznak az észak-amerikai országba. Ott aztán „gazdáik” elvették irataikat, majd pincébe zárták és moslékkal etették őket – írta a National Post. Később hamis papírokkal szociális segélyt igényeltek a fogvatartottak után; a pénz a cigány család zsebében landolt. A Hamilton Spectator közölte, az építkezéseken dolgoztatott, s a külvilágtól elzárt embereket talpuk masszírozására és italok felszolgálására is rákényszerítették. Az ismertté vált tizenkilenc áldozat férfi.
A bűnbanda tavaly decemberben került a hatóság látókörébe, amikor egyik áldozatuk eljutott a bevándorlási hivatalba, s ott elpanaszolta, hogyan bánnak vele. Később többen is kapcsolatba léptek a rendőrséggel, s ugyanarról számoltak be. Az ügyet tíz hónapi nyomozás után feltárták, s pénteken vádat emeltek, illetve körözést adtak ki a család mind a tíz tagja ellen. Idősebb és ifjabb Dömötör Ferencet, Kolompár Gyöngyit, Kolompár Gizellát, Dömötör Lajost, Karádi Ferencet, Dömötör Gizellát, Kolompár Attilát és Dömötör Gyulát számos más bűncselekmény mellett emberkereskedelemmel vádolják, akárcsak Karádi Zsanettet, de az ő számláját még egy lopás is terheli.
A kanadai közvéleményt megrendítette a bűneset, amelyet internetes fórumokon sokan az állam történetének legsúlyosabb emberkereskedelmi ügyének neveznek. Vannak, akik az ország liberális jogszabályait hibáztatják, mások pedig a bevándorlók emberi minőségében látják a gond forrását. Mint írják, jó tizenöt évvel ezelőtt annyi baj volt a magyarokkal, hogy sok kanadai üzletben anyanyelvű táblák figyelmeztettek: „Ne lopj!” Egy másik megjegyzésben ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarország népessége heterogén, csupán két százalékát teszik ki a cigányok.
Jason Kennedy kanadai bevándorlásügyi miniszter korábban egy lapnak azt mondta, szervezett bűnözők strómanokat szállítanak Kanadába, akik nevében megcsapolják a szociális juttatásokat. Magyarországról 2009-ben 2500-an kértek menedékjogot Kanadában, de csak három esetben találták megalapozottnak a kérelmet – tette hozzá a miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.