Megfenyegették az ügyészper bíráját

2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúk meghallgatásával és lehallgatott telefonbeszélgetések ismertetésével folytatódott tegnap a Fővárosi Bíróságon Varga Gergely egykori ügyész büntetőpere, akit többrendbeli vesztegetéssel, hivatali befolyással üzérkedéssel, hivatali visszaéléssel, bűnpártolással és sikkasztással vádolnak. A tárgyalás elején Kalina József bíró közölte: fenyegető levelet kapott, amelyben arra szólítják fel, hogy adja vissza az ügyet, különben vizsgálat és sajtóbotrány lesz. A bíró visszautasította a fenyegetést. A vád és a védelem pedig egyaránt jelezte: semmilyen elfogultsági indítványuk nincs a bíró ellen.
Ezután tanúként hallgatták ki Ladnyik Edinát, a X. és XVII. kerületi ügyészség helyettes vezetőjét, aki a vádlottat – egykori kollégáját – jól felkészült ügyésznek ismerte meg. Közölte: az egyik kerületi ügyésznőtől tudja, hogy Varga Gergely közbenjárt egy rongálás bűntette miatt eljárás alá vont személy érdekében, és azt jelezte kolléganőjének (aki az ügyet vitte), hogy elegendő lenne megrovást adni neki.
Varga Gergely szerint a Központi Nyomozó Főügyészség megsértette a bűnjelkezelés szabályait, amikor a telefonját bekapcsolva adták át a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szakértőjének, akinek így – gyanúja szerint – utólag lehetősége volt SMS-eket feltölteni a készülékre. A vádlott elárulta: mintegy négy-ötszáz SMS-t küldött neki az a nő, akinek csalási ügyében még ő járt el ügyészként, és akivel a vádirat szerint intim kapcsolatba került. Vargát többek között azzal vádolják: 600 ezer forint ellenében felajánlotta ennek a hölgynek, hogy letöltendő helyett csupán felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Végül a nő felfüggesztettet kapott, de egy elszámolási vita után mégis feljelentette az ügyészt. Varga szerint a nő azért tett rá terhelő vallomást, mert bár felkínálta magát, ő kikosarazta, és ezzel a „női önbecsülésébe gázolt bele”.
A korrupcióval vádolt ügyész pere szeptember 29-én a szakszolgálat szakértőjének meghallgatásával és perbeszédekkel folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.