Nem mondott igazat Such

2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrázó vallomás a kínzásokról. Díszvacsora és extra túlórapénz járt azoknak a börtönőröknek, akik részt vettek a 2006 őszén elfogottak brutális megkínzásában – derül ki a Hír TV Célpont című, ma este fél 10-kor látható műsorából. Egy volt büntetés-végrehajtási alkalmazott beszél arról, hogy a parancsnokok (országos szintig) nemcsak engedélyt adtak a kegyetlenkedésre, hanem alkalmanként végig is nézték a veréseket. Azt is elárulja, hogy a fiatal lányokat és az idős nőket is megbilincselve térdeltették órákon át, és ütötték, rúgták, köpködték őket. (P. T.)


Valótlanul állította Such György, a közszolgálati rádió volt elnöke, hogy a Vasárnapi Újság főszerkesztőjeként Belénessy Csaba döntött volna egy, a 2006. őszi véres eseményekről szóló rádiós riport lerövidítéséről. Such mindezt a jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság múlt pénteki ülésén jelentette ki. Ezzel szemben Belénessy Csaba lapunknak elmondta: a szóban forgó riport 2007 tavaszán készült, amikor ő már a Lánchíd Rádió főszerkesztője volt, vagyis semmi köze a hanganyag megvágásához. Hozzátette: Such a napokban felhívta őt, és jelezte, félreértés történt.
A történet előzménye, hogy az albizottság szeptember elsejei ülésén Krassó László, a rádió elnöki hivatalának volt igazgatója arról számolt be, hogy 2007 tavaszán a Nemzeti Jogvédő Alapítvány nemzetközi sajtótájékoztatójáról készített riportot, amelyben megszólaltatott egy 2006 szeptemberében megkínzott fiatalembert is. Ő rendkívül „szívhez szólóan” elmondta, hogyan hurcolták be a rendőrök a Magyar Rádió udvarára, és hogyan törték el az ujját. Azonban a hanganyagból – az ő tudta és beleegyezése nélkül – a rádió udvarán történtekre vonatkozó részt végül kivágták, ami szerinte arra utalt: a vezetésnek nem állt érdekében, hogy ez a történet nagyobb nyilvánosságot kapjon. Krassó nem nevesítette a szerkesztőt, de megemlítette: egy barátjáról van szó, és feltételezi, hogy nem önállóan döntött ennek a résznek a kivágásáról.
Such György a Magyar Nemzetnek azt mondta: félreértés történt, mert ő az albizottság előtt arról beszélt, hogy 2006 őszén még Belénessy volt a Vasárnapi Újság főszerkesztője, de azt nem tudta, hogy az ominózus riport 2007 tavaszi. A közrádió volt elnöke az albizottság előtt azt állította: a napi szerkesztésbe soha nem szólt bele.
Eközben a Budapesti Katonai Ügyészségen mára ígértek választ arra a kérdésünkre, indult vagy indulhat-e büntetőeljárás katonai bűncselekmény gyanújával azért, mert a rendőrök 2006 szeptemberében, a tévé ostromakor – Rudi Zoltán volt tévéelnök szerdai nyilatkozata szerint – úgy hagyták el az épületet, hogy erről nem szóltak az intézmény vezetőinek. Révész Máriusz (Fidesz) úgy fogalmazott: a rendőrök cserbenhagyták a televízió dolgozóit, ami katonai bűncselekmény gyanúját is felveti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.