Nyomozhatnak Gyurcsány ellen

Elkészítette első részjelentését a 2006. őszi eseményeket vizsgáló Balsai István miniszterelnöki megbízott szakértői munkacsoportja.

2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes politikus – miután a dokumentumot átadta Orbán Viktornak – azt mondta: ha a ma még hiányzó, elsősorban nemzetbiztonsági dokumentumokat beszerzik, akkor „a napnál világosabb lesz, hogy Gyurcsány Ferenccel szemben is el kell rendelni a nyomozást, és meg kell állapítani a felelősségét”. Gyurcsány mellett négy akkori rendőri vezető felelőssége is fölvetődhet a véres eseményekben. A részjelentés összesen 14 olyan bűncselekménytípust sorol fel, amelyet politikai és rendőri vezetők, illetve rendőrök követtek, követhettek el 2006 őszén. A miniszterelnöki megbízott „kritikán alulinak” minősítette a bíróságok 2006-os ténykedését: beszámolója szerint 2006. október 23-án a rendőrök mintegy ötezer különböző lőszert lőttek ki az emberekre.
Eközben a Balsai-féle szakértői csoporttal párhuzamosan egy parlamenti albizottság is vizsgálta a 2006-os jogsértéseket, és ez a testület ma szavaz az elkészült jelentés elfogadásáról. Úgy tudjuk, a jelentéstervezet Bene László egykori országos, illetve Gergényi Péter volt budapesti főkapitány büntetőjogi felelősségét veti fel, míg Gyurcsány Ferencet az események első számú politikai felelősének nevezi. Az albizottság javasolja az Országgyűlésnek a jogszerű intézkedés közben megsérült rendőrök kártérítését.
Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.