Rekordok és érdekességek a jelöltállításnál

Miközben a csaknem 17 ezer lakosú Dabason összesen egy jelölt indul a polgármesteri székért, a százszor kisebb lélekszámú Somogy megyei Rinyabesenyőn kilencen mérkőznek meg. Lapunk a jelöltállítás érdekességeit szedte csokorba.

2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos településen mindössze egy jelölt indul a polgármesteri székért, ők gyakorlatilag biztos befutónak számítanak. A tízezernél több lakosú települések közül csak Lajosmizsén, Dabason és Tökölön indul egy aspiráns, míg Ózdon és Kőszegen heten célozzák meg a polgármesteri széket. Az utóbbi két települést azonban nem tekinthetjük rekordernek, mert akad néhány kisebb helység, ahol ennél is többen mérkőznek meg a győzelemért. Négy olyan kistelepülés van, ahol kilenc indulóból lehet polgármestert választani, és további körülbelül másfél tucat, ahol nyolc aspiráns van. Az egyik rekorder a Somogy megyei törpefalu, az alig több, mint százhetven fős Rinyabesenyő, ahol mind a kilenc induló független. Kilencen lennének Aggteleken is polgármesterek, ott a hét független mellett van egy jobbikos és egy Fidesz–KDNP-s is. Hét független indul a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyelen is, itt egy MSZP-s és egy kormánypárti jelölt indul még, míg a Tolna megyei Tolnanémediben nyolc független és egy Fidesz–KDNP-s polgármesterjelölt közül lehet választani.
A nagy városokban a parlamenti pártok többsége igyekezett jelöltet állítani, de a kisebb településeken ez ritkán fordul elő. Akad azonban két hétszáz főnél is kevesebb lakosú falu, a Baranya megyei Kétújfalu és a Heves megyei Erdőkövesd, ahol „komoly” pártcsatározásokra lehet számítani, mert csak az MSZP és a Fidesz–KDNP jelöltje száll ringbe a polgármesteri székért.
Néhány településen kiélezett verseny lesz az önkormányzati képviselői mandátumokért is. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn huszonnyolcan gyűjtötték össze az induláshoz szükséges ajánlócédula-mennyiséget. A névsor sajátos, hiszen a sokszor egyező családnevek miatt a jelöltek megkülönböztető neveket is használnak. Többek között Blága László Ferde, Csik István Pacal, Mága Csaba Marcsa Fia, Mága Dezső Csudi, Mága Dezső Kopasz Ödön, Mága Gyula Kis Gyula, Mága Gyula Pipás Gyuszi Fia, Mága István Veres Fia, Mága Izidor Bunyó Fia, Mága Zoltán Náni Zoli, Mága Zsolt Postás, Rácz Jenő Hájas és Sándor Ferenc Fika Fia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.