Válságot hozott Sejdiu lemondása

Fatmir Sejdiu koszovói elnök lemondása valószínűleg előre hozott parlamenti választásokhoz vezet, vélekedik a pristinai sajtó, amely nem is tartja meglepetésnek az államfő távozását, miután az alkotmánybíróság olyan véleményt fogalmazott meg, hogy nem töltheti be egyidejűleg az államfői és a pártvezetői posztot.

Sebestyén Imre
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóinformációk szerint lemondását megelőzően hosszasan tanácskozott az öt nyugati hatalom (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország és az Egyesült Államok) képviselőivel, illetve Pieter Feith-tel, a nemzetközi közösség képviselőjével. A hatalmak a médiumok értesülései szerint bele is egyeztek az idő előtti választásokba. A hazai politikai tényezők azonban az intézményes válság elkerülése végett a gyorsabb és egyszerűbb megoldást választanák. Javasolják, hogy Sejdiu pártja, a Koszovói Demokratikus Liga nevezze meg az államfőjelöltet, a parlament pedig szavazza meg.
A koszovói belpolitikai változás nem váltott volna ki ilyen érdeklődést, ha nem akkor történt volna, amikor nagy nehezen megállapodás született a szerb–koszovói párbeszédről, amely döntést kemény diplomáciai küzdelem előzött meg, s amelynek témái ugyancsak nagy politikai harc árán alakulnak majd ki. Erre jött a pristinai „zavaró repülés” – az előre hozott választás –, amely felboríthatja a tárgyalások menetrendjét is.
Még akkor sem lenne minden rendben, ha nem jött volna közbe a koszovói belpolitika felbolydulása. Az EU azt szeretné, ha a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd helyszíne Brüsszel lenne, s maga irányíthatná a tárgyalásokat. Pontosabban Amerika nélkül. Washington azonban ebbe nem megy bele, s várhatólag ez lesz az egyik fontos témája Hillary Clinton belgrádi megbeszéléseinek. Pristina nem is venne részt olyan tárgyalásban, amelyben nem vesz részt Amerika. A Blic belgrádi napilap úgy tudja, hogy Boris Tadics szerb elnök találkozója Barack Obamával is attól függ, hogy mire jutnak Pristinával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.