A bécsi spion

Torkos Matild
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltozás előtt a magyar pártállami diktatúrának spionkodott a Bécsben élő Paul Lendvai, aki befolyásos újságíróként az elmúlt évtizedekben komoly hatást gyakorolt Magyarország külhoni megítélésére, s a honi baloldali közvélemény formálásában is szerepet játszhat a mai napig. Leleplezésére korábban is voltak kísérletek a hazai sajtóban, ám a gyanút alátámasztó dokumentumokra eddig kellett várnunk. A Heti Válasz most egy csokorra való korabeli titkos iratot tett közzé, amely bizonyítja Lendvai szoros együttműködését a kommunista rezsimmel. Ezekből kirajzolódik Lendvai szerepe, amely egyrészt arra irányult a nyolcvanas években, hogy a nyugati közvélemény előtt kedvező színben tüntesse fel a kádári elnyomó rendszert. Másrészt tevékenységével a kémkedés fogalmát teljes mértékben kitöltve információkkal látta el a Külügyminisztériumot a hazai ellenzékiek bécsi tevékenységéről, illetve például 1985-ben egy budapesti szállodába szervezett kulturális fórum „veszélyére” hívta fel a figyelmet, résztvevőként nevesítve – lényegében feljelentve – Konrád Györgyöt és Csoóri Sándort.
Tegnap több helyen is megpróbálták szembesíteni a nyilvánosságra került információkkal, ám az újságíró arra nem igazán adott lehetőséget a riportereknek, hogy kérdezzenek tőle, monológokban szajkózta álláspontját. Ahogy azt már megszokhattuk több korábban leleplezett besúgótól, aki a napot is igyekezett lehazudni az égről, ő is nevetségesnek nevezte a vádat, miszerint önkéntes informátorként segítette a Kádár-rendszer Külügyminisztériumát. A cáfolatként hangoztatott érvet, miszerint ő is rajta volt a megfigyeltek listáján, viszont mi tartjuk röhejesnek, ugyanis ma már közismert tény, hogy a pártállami titkosszolgálat a saját besúgóit is körkörösen figyeltette. A tények makacs dolgok. A Lendvai úr régi elvtársai által örökül hagyott dokumentumok pedig sokatmondók. Magyarázkodása, miszerint „a hidegháború első vonalában állva, kihasználva Magyarország viszonylagos nyitottságát, az offenzív fellazítás kommunikációs politikáját folytatta, amely rést ütött a keleti tömb információzárlatán”, erősen hajaz a D–209-es fedőkódú Medgyessy Péter védekezésére, miszerint ő csak a KGB nyomulását hárította el az IMF-fel folyatott tárgyalások sikere érdekében. Ezt az „offenzív fellazítós” meg „rést ütős” szöveget idehaza mi már régóta a „belülről rohasztottam a pártot” típusú, ócska, hazug dumák közé soroljuk.
Lendvai még ma is offenzív kommunikációs politikával igyekszik befolyást gyakorolni Európa német nyelvterületén a közvéleményre. Például Orbán Viktor „legjobb ismerőire”, Debreczeni Józsefre, Vásárhelyi Máriára és Bauer Tamásra hivatkozva a Fideszt „a legveszélyesebb pártként” mutatja be írásaiban. – Nem a barna vagy a viszonylag kicsi, erőszakra hajlamos körök az igazán veszélyesek, hanem az Orbán körül csoportosuló politikai jobboldal és – kevés kivétellel – a katolikus és a protestáns egyház tapintatos hallgatása – riogat a demokratikus jobboldal ellen a nyugati lapokban, minden alkalmat megragadva arra, hogy Orbánt „vezérkultusztól elvakult” vezetőként láttassa.
A Lendvai-ügy újabb bizonyíték arra, hogy tovább nem odázható a pártállami múlt tisztázása. Példát vehetnénk a demokrácia hazájáról, az Egyesült Államokról, ahol most hoztak nyilvánosságra egy listát, amely hatszáz náci nevét tartalmazza. Nekünk is jogunk van megtudni, hogy kik működtették és kiknek a segítségével a pártállami diktatúrát. Mint ahogy ahhoz is jogunk van, hogy megtudjuk: kik és milyen célból igyekeztek befolyást gyakorolni az elmúlt húsz évben belpolitikai folyamatainkra. Talán választ kapunk majd arra is, a közvélemény-formáló értelmiségiek közül kik és miért kényszerültek érthetetlen pálfordulásokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.