A marihuána multimilliárdos mecénása

Egymillió dolláros támogatást ad Soros György a marihuána legalizálásáért küzdő kampány céljaira. A pénzember céljai nem teljesen egyértelműek ezzel az adománnyal, bár szerinte a félidős választásokkal egy napon tartott kaliforniai népszavazáson az ő oldala máris győzött.

2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírálat délről. Felipe Calderón, Mexikó elnöke a BBC spanyol világszolgálatában tegnap közölt interjúban idén már nem először volt kénytelen arra hivatkozni, hogy az Egyesült Államok is felelős a Mexikóban zajló heves és véres drogháborúért. Calderón két döntő tényezőre is utalt, amely jelentősen fokozza a 2006 vége óta tartó öldöklés következményeit. Szerinte az elnök, Barack Obama is többet tehetne a két ország határa mentén szinte akadály nélkül zajló fegyvercsempészet visszaszorítása érdekében, hiszen a kartellek a legkorszerűbb fegyvereket szerzik meg. Elődje, George W. Bush még 2004-ben oldotta fel a támadófegyverekre vonatkozó vásárlási tilalmat. Calderón azt is elmondta, mivel az Egyesült Államok a világ legnagyobb kábítószerpiaca, nem érti, hogy Washington miért nem tesz többet a hazai kábítószer-fogyasztás visszaszorítása érdekében. (S. T.)


Soros régóta a demokrata párt támogatójának számít, ahogy a marihuána legalizálását sem most szorgalmazza először. Már a kilencvenes évek elején is megnyitotta pénztárcáját a legalizálásért harcolóknak, mondván, a kábítószer elleni harc több kárt okoz, mint a kábítószer-élvezet maga. Soros szerint a fű szívásának kriminalizálása azt eredményezte, hogy fiatalok tömegei kerülnek börtönbe egy semmiségért, ráadásul a feketepiacon továbbra is korlátlanul és könnyedén beszerezhető a kábítószer. Egyúttal azzal kecsegteti az állandóan pénzszűkében levő államot, hogy az eladott füves cigarettákra kivetett adó évente legalább 14 milliárd dolláros bevételt jelentene. A részleges képviselőházi választáson Soros nem támogat egyetlen demokrata egyletet sem, helyettük olyan, mostanában nagyon népszerű témákkal foglalkozó csoportoknak utal nagyobb összegeket, mint a klímaváltozás elleni küzdelem kutatói. A politikai életet is befolyásoló döntéseiről is ismert Soros tíz esztendőn keresztül évente tízmillió dollárt szán csak erre a témára. Ez Al Gore korábbi demokrata elnökjelölt, Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista szerepét tekintve belpolitikai és üzleti szempontból is jövedelmező befektetésnek tűnik.
A marihuána legalizálása ugyan kevésbé befolyásos ügy, de ugyanúgy politikai érdekeket érint. Barack Obama kormánya határozottan ellenzi a marihuána legalizálását, annak ellenére, hogy egyes esetekben a Soros-féle logikát követte. A tűcsereprogramra például engedélyezte a szövetségi pénzek felhasználását – úgy okoskodva, hogy ha már létezik az intravénás droghasználat, legalább az AIDS terjedését próbáljuk megakadályozni –, a marihuánát azonban elveti. Ezzel épp ugyanúgy gondolkodik egyébként, mint a kaliforniai lakosság, a felmérések szerint népszavazáson a legalizálást el fogják utasítani.
Soros szerepe azonban továbbra sem egyértelmű, ismerve korábbi munkásságát és elképzeléseit. A pénzember legalizálási kampányának 16 éve alatt nagyjából 15 millió dollárt költött különböző támogató tervekre. A Forbes üzleti magazinban megjelent cikkben Rachel Ehrenfeld azt írta, ha Sorosnak nem lennének ellenfelei, egymaga megváltoztathatná az amerikai politikai rendszert. A Nyílt Társadalom Intézetek világszerte többször folytattak politikai tevékenységet (mint hazánkban is), s az sem véletlen, hogy az amerikai izraeli lobbicsoport, az Amerikai–izraeli Közügyek Tanácsának (AIPAC) 2008-ban alapított riválisa, a J Street mögött is Soros áll. Soros három éve rendszeresen bírálja az AIPAC-ot, külön utakat ajánlva az amerikai külpolitikának. Úgy tűnik, mivel az AIPAC nem áll irányítása alatt, új szervezettel próbálja kitúrni a régi izraeli lobbicsoportot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.