Embergyerek

Pósa Tibor
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc alapos ország. Rendnek kell lenni, mert ez a határozott igény. Errefelé pontosan járnak a tömegközlekedési eszközök, az emberek nem szemetelnek az utcán, és hangosan köszöntik a szembejövőket. Úgy halad az élet, mint a svájci óra.
Ám ők is tudják, hogy művük nem tökéletes, van mit még javítani ezen a kiváló közigazgatáson is. Például kutyajogosítvánnyal. A közelmúlttól Svájcban csak az vehet új tulajdonosként kutyát, aki rendelkezik ilyen felhatalmazással. Négyórás kötelező tanfolyamon kell elsajátítani a négylábúak gondozását, higiéniáját, játékait, de a tartás költségeinek kiszámítására is odafigyelnek. Az országban négyszáz kutya-, azaz most már emberoktató kapott rá hivatalos kiképzési engedélyt.
Miután az ügyfél kicsengetett huszonöt svájci frankot, és végigülte a fejtágítót, már a dokumentumot lobogtatva mehet is az új kutyájáért. A két év türelmi idővel bevezetett törvénykezés évente negyvenezer svájcit érint. A régi kutyatulajdonosoknak nem kell ilyen képzésen részt venniük, de egyszer és nem is sokára, a kutyák viszonylag rövid életét is bekalkulálva, megérkezünk abba a korba, amikor minden svájci tulajdonosnak lesz jogosítványa. Tehát az eljövendő boldog perctől kezdve nemcsak a svájci emberek tudják majd a megfelelő viselkedés alapjait, hanem az általuk tartott négylábúakat is elégedettséggel tölti el, hogy ebben az országban mindenki kiképzett a helyes kutyatartásra.
Ám mi lesz a macskákkal? Az okvetetlenkedő papagájokkal? És a hörcsögökkel, valamint fehér patkányokkal? Vajon hányszor kell enni adni egy vietnami malacnak, hogy idő előtt el ne hízzon, milyen játékkal lehet szórakoztatni, és melyik lábát mossuk meg elsőként? És akkor még a kígyófélékről nem is szóltunk. Mivel Svájc, mint tudjuk, igen alapos ország, gyanítom, hogy már javában gondolkodnak az e kategóriákban a közeljövőben oktatók felkészítésén.
De mi lesz az embergyerekkel? Azt minden jogosítvány nélkül lehet tartani?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.