Gáz: egy számjegyű lehet a drágulás

Holnap kiderül, mennyibe kerül majd januártól a gáz ára a lakosság számára – tudtuk meg. Értesüléseink szerint átlagosan egy számjegyű lesz a drágulás, és sávos tarifarendszert alakítanak ki.

Dékány Lóránt
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk úgy tudja, holnap jelenti be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy mennyivel nő januárban a gáz ára a lakosság számára. Értesüléseink szerint a tárca – Bencsik János energiaügyi államtitkár korábbi nyilatkozatának megfelelően – átlagosan egy számjegyű drágulást közöl majd. A tervezetről a kormány ma tárgyal. Barta Judit, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy a július 1-je előtti árszámítási rendszer alapján a gáz behozatali árát leginkább befolyásoló tényezők – vagyis a kőolaj és a forint/dollár árfolyam – mozgása szerint a jövő év elejétől mintegy 6-7 százalékos tarifaemelés lenne indokolt.

*

Ugyanakkor hangsúlyozta, ebbe nem számította bele az év során elmaradt árváltoztatások következményeként a szolgáltatóknál keletkezett veszteség kompenzálását.
Barta Judit szerint ezen elem beépítésével elképzelhető lenne egy tíz százalék feletti drágulás is januárban.
A kormány által júliusban hirdetett energiaár-moratórium feloldása azonban nemcsak a számlákon szereplő összegek növekedését, hanem egy új árképzési metódus alkalmazását is magával vonzza – ez teszi lehetővé az átlagosan csak egy számjegyű emelést. Információink szerint az új rendszer sávos lesz. Ez azt jelenti, hogy hasonlóan a villanyárhoz, két tarifatömböt alakítanak ki az egyetemes szolgáltatásban részt vevő fogyasztók számára: egyet a kevesebb, egy másikat pedig a több gázt felhasználóknak.
A januári lakossági gázáremelés elsősorban a kőolaj világpiaci árának emelkedésére vezethető vissza – az Oroszországgal fennálló, 2015-ig szóló hosszú távú szerződés értelmében ugyanis a fűtőanyag díja a feketearany árfolyamát követi kilenchavi csúszással. Egy lapunkhoz eljutott iparági szakértői anyag szerint az év elején a hordónként 67,2 dolláros olajár határozta meg a keletről érkező földgáz importtarifáját. A második negyedévben kedvezőtlenül alakultak a dolgok, hiszen az olaj átlagára hordónként hetvenhárom dollárra emelkedett, egy dollár pedig a korábbi 198 forint helyett 220-230 forintot is ért már. A gázárakra nehezedő nyomás némiképp csökkent ez év harmadik negyedében, hiszen a kőolaj átlagos jegyzésszintje csupán minimális mértékben változott, míg a magyar fizetőeszköz 200 forint/dollár környékére erősödött. Szintén növeli a gázáremelés szükségességét, hogy áprilisban átlagosan 9,98 százalékkal drágult a fűtőanyag, holott a szolgáltatók 15–17 százalékos tarifanövekedést láttak volna indokoltnak.

Érdeklődnek a szlovák vezeték iránt. Kilenc társaság képviselői használták ki azt a lehetőséget, hogy személyesen tájékozódjanak a szlovák–magyar gázvezetékterv aktuális kérdéseiről – közölte Danica Beharková, a gázvezeték-építéssel megbízott szlovákiai Eurstream szóvivője. Magyar részről az FGSZ Földgázszállító Zrt. érintett a beruházásban. A két cég nyílt információs napot tartott, és képviselőik személyesen álltak az érdeklődők rendelkezésére. A gázvezeték iránt érdeklődő cégek nevét nem hozták nyilvánosságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.