Orbán Viktor az újságírók kereszttüzében: 29 kérdés, egy újabb DK-s pojáca

Orbán Viktor strasbourgi nemzetközi sajtótájékoztatóján a média képviselői is kérdezhettek. A kormányfőt az orosz–ukrán háborúról, az amerikai elnökválasztásról, a migrációról és egyéb uniós ügyekről kérdezték.

2024. 10. 08. 18:13
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Strasbourgban
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Strasbourgban Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk brüsszeli tudósítója arról kérdezte a kormányfőt, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője kikerüli a Magyar Péter mentelmi jogával kapcsolatos ügyről szóló kérdéseket.

Emlékeim szerint ezt még a britek találták ki, aminek az az értelme, hogy a végrehajtó hatalom a maga erőszakszervezetein keresztül ne tudja letartóztatni vagy távol tartani a képviselőket a törvényhozás munkájától. Szerintem egy jó intézmény. Erre szükség van. Tehát ha az a veszély fenyeget, hogy valakivel szemben azért indítanak eljárást, hogy távol tartsák őt a törvényhozói munkájától, akkor a mentelmi jogot alkalmazni kell. Ha nem erről van szó, akkor ott a mentelmi jognak nincsen helye. De ezt nem nekem kell megítélni, ezt majd meg fogják ítélni itt az Európai Parlamentben az erre illetékes képviselők

– fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy a magyar parlamentben is van egy bizottság, amelyik eldönti, hogy egy-egy mentelmi jog iránti kérelem indokolt vagy nem. Most van egy helyzet, amikor köztörvényes bűncselekménnyel vádolnak egy magyar európai parlamenti képviselőt, és kikérték a mentelmi jogát. Ezt majd el fogja dönteni az Európai Parlament.

Magyarországon mindennaposak az incidensek

Egy másik kérdés a sajtótájékoztató elején történt incidensről szólt. Emlékezetes, a Demokratikus Koalíció (DK) egyik aktivistája aktivistája zavarta meg a nyitóbeszédet. A miniszterelnök azonban felülemelkedett a szélsőbaloldali közjátékon, és zavartalanul folytatta beszédét. Orbán Viktor ennek kapcsán elmondta, hogy „aki úgy dönt, hogy magyar miniszterelnök lesz és megválasztják, akkor leginkább arra kell számítania, hogy ilyen közjátékokból fog állni az élete”. 

Ez otthon így megy minden nap. Mondhatnám, szinte elvárás, hogy otthon érezhessük magunkat

– fogalmazott a miniszterelnök. 

Fotó: Csudai Sándor

Az orosz–ukrán háború nem tesz jót az EU-nak

Egy újságíró az orosz–ukrán háborúról kérdezte a kormányfőt, pontosabban arról, hogy Magyarország lelassítja az Ukrajnának szánt uniós előterjesztéseket. – Magyarország NATO-tagállam, éppen ezért biztonságban érezzük magunkat – mondta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy mit reagál majd arra, ha az oroszok belépnek Magyarország területére. 

Szeretném emlékeztetni arra, hogy Magyarország a történelem legnagyobb humanitárius segítségét biztosítja az ukrán állampolgároknak. Rengetegen érkeznek Ukrajnából, azonnal befogadjuk őket mindenfajta előfeltétel nélkül. Milliók jönnek a határokon keresztül, mindent megkapnak, amire szükségük van. Ma is tízezer ukrajnai állampolgár él Magyarországon. Ukrán iskolákat nyitottunk nekik ukrán nyelven. Még akkor is, ha Ukrajnában a magyar nyelvű iskolákat bezárják. Tehát mi mindent megteszünk, amit egy keresztény ország megtehet egy szomszédos országot segítve. Ezt tisztázzuk

– húzta alá a kormányfő. 

A vita arról szól, hogy mi az elvárható viselkedés az Európai Unió részéről ennek a háborúnak a kontextusában. – A magyar szándék az az, hogy a lehető legrövidebb időn belül valamilyen fegyverszünetet érhessünk el. Biztosak vagyunk abban, hogy a harcmezőn nem tudják megnyerni ezt a háborút.

Ezért, amennyiben nem tudnak nyerni a hadszíntéren, akkor fegyverszünetet kell kötni, és emberéleteket megmenteni. Ebben szeretnénk segíteni. Úgy gondolom, hogy az a stratégia, amit mi Európai Unióként követünk, az nem jó

– fogalmazott Orbán Viktor. – A harmadik dolog, hogy a kommunikáció jelen pillanatban az Európai Unión belül bűnnek minősül, ami egy buta megközelítés, mert kommunikáció nélkül nem lehet sikeresen kezelni egy háborús helyzetet.

Én nem arról beszélek, hogy hogyan oldjuk meg ezt a konfliktust, de azt tudom mondani, hogy amit jelen pillanatban csinálunk, az irracionális. Tehát kommunikálnunk kell közvetlenül vagy közvetve, és megpróbálni bevonni minél több olyan országot a világból, amelyek el tudják érni a fegyverszünetet. Mi nem állítunk meg semmit, nem blokkolunk semmit. Szeretnénk meggyőzni az Európai Unió vezetőit arról, hogy változtassák meg a stratégiájukat

– hangsúlyozta a kormányfő.

 

Abszurd döntések Brüsszelben

Szintén egy újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a baloldalból, a liberálisokból és a jobbközépből álló elit – ami magát mainstream elitnek nevezi – legjobb tudása szerint próbálja az európai ügyeket igazgatni. Közben az emberek az ő teljesítményükkel egyre inkább elégedetlenek. 

Mert az európai emberek nem értenek egyet a háborúval szerintem, inkább békét akarnak. Nem értenek egyet a migrációval. Nem akarják őket beengedni. Nem értenek egyet a gazdaságpolitikával. Tönkremegy a mezőgazdaságuk. A cégek túl vannak szabályozva. A vásárlóerő csökken

– sorolta, majd hozzátette, hogy megjelennek új pártok, új szereplők, akik képviselik ezt az elégedetlenséget. Ezek pedig egyre nagyobb erővel bírnak.

Értsük meg, hogy mi az, amit az emberek akarnak, és változtassunk. Ne kirekesszük a Patriótákat, hanem vonjuk őket inkább be. Hátha igazuk van néhány dologban

– fogalmazott Orbán Viktor, utalva arra, hogy a harmadik legerősebb frakció, a Patrióták Európáért nem kapott bizottsági helyeket.

A magyar parlamentben ez elképzelhetetlen. Nekem sok bajom van a mindenkori ellenzékkel, én is voltam ellenzékben, velem is volt baja a kormánynak, de olyan, hogy az ellenzéknek ne adjuk meg azt, ami jár, az elképzelhetetlen

– mondta. Egy másik újságíró azt kérdezte, mit jelent az, hogy „visszavonulás helyett el kell foglalni Brüsszelt”. 

Én egy teljesen világos üzenetet akarok küldeni, hogy mi nem akarunk kimenni az Európai Unióból. Mi hiszünk Európában, hiszünk az Európai Unióban. Szeretnénk ezt megőrizni a jövőre. És éppen ezért szeretnénk megváltoztatni, nem pedig tönkretenni. Ez a célja a Patriótáknak is. Ezért is akartam ezt mondani, hogy világosan kifejezzem, hogy mi európai patrióták vagyunk

– húzta alá Orbán Viktor. 

 

Vitnyéden nem lesz menekülttábor

Vitnyéden nem lesz menekülttábor, meg egyáltalán sehol sem lesz migránstábor, de van egy problémánk valóban: az Európai Unió a migrációs paktumban azt írta elő, hogy Magyarországnak létre kell hoznia nyolcezernyi migráns elszállásolására alkalmas férőhelyet – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor.

 Nekünk meg az olaszoknak kell csak ilyen sokat, miközben Magyarországon nulla migráns van.

Tehát arra akarnak bennünket kényszeríteni, hogy építsünk migránstáborokat. Mi meg nem akarunk ilyeneket építeni – tette hozzá. 

Orbán Viktor Európai Parlament
Fotó: Csudai Sándor

Az orosz kapcsolatokról

A magyar hozzáállás az orosz gazdasághoz nagyon átlátható. Tehát olyan témában, ami nem szankció, ott mi megpróbáljuk az együttműködést elősegíteni és nem pedig leállítani – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. 

Azt hiszem, kellemetlen pillanatokat fogok most mindenkinek okozni, de azt szeretném mondani, hogy a nyugati országok a háború kitörését követően összességében 8,5 milliárd dollárnyi energiát vettek Oroszországtól.

Ne kritizáljuk Magyarországot – így állok hozzá ehhez a kérdéshez. Mi átláthatóak vagyunk, azt csináljuk, amit mondtunk – tette hozzá. És úgy gondoljuk, hogy azokon a területeken, amik nem esnek szankciók alá, az Európai Unió szankciói alá, természetesen szeretnénk normális gazdasági kapcsolatokat Oroszország és Magyarország között.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Strasbourgban (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.