Már nem sokáig örülhetünk a vénasszonyok nyarának + videó

Csütörtökön a maximum-hőmérséklet még 21 és 27 fok között alakul.

2024. 10. 08. 17:48
Fotó: PEXELS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda estig a Kárpát-medence fölé az erőteljes nyugati ciklon előoldalán előbb száraz és melegebb levegő áramlik, majd átvonul a légörvény hidegfrontja is, így sok helyen valószínű csapadék.

 

Most éjszaka nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de reggelig nagyrészt a keleti harmadban még csak magas szintű felhőzet lehet felettünk. Az éjszaka második felében csapadékra már elszórtan számíthatunk, főként hazánk nyugati felén.

Szerdán keleten is beborul az ég, és ott is elered az eső. Eközben már délelőttől délnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, kisüt a nap, viszont gomolyfelhők képződnek, amelyekből záporok fordulhatnak elő, kis eséllyel egy-egy helyen az ég is megdörrenhet.

Éjjel a szél némileg veszít az erejéből, ezt követően szerdán ismét többfelé lesz élénk, helyenként erős a déli, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11 és 17 között várható, de a kevésbé felhős, szélvédett északkeleti tájakon ennél akár több fokkal hidegebb lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 19 és 25 fok között valószínű, keleten a front érkezése előtt állhat be a maximum, de a tartósabban felhős, csapadékos tájakon néhány fokkal hűvösebb lesz.

 

Csütörtökön hajnalra főleg keleten képződhet rétegfelhőzet és ködfoltok, majd ezek feloszlása után a legtöbb helyen több órára kisüt a nap, de eközben nyugat felől egyre több és vastagabb felhő érkezik. A nap második felében nyugat, északnyugat felől a Dunántúlon több helyen várható eső, zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat. Sokfelé megerősödik, a Nyugat- és Észak-Dunántúlon viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél.

A minimum általában 12 és 18 fok között várható, északkeleten azonban hidegebb lehet,

a maximum-hőmérséklet már 21 és 27 fok között alakul, a délnyugati, déli tájakon lesz a legmelegebb.

 

Pénteken nyugat felől már szakadozik, csökken a felhőzet, azonban északkeleten maradhatnak tartósan felhős tájak is. Éjszaka még többfelé, napközben már a Dunától keletre fordulhat elő eső, zápor. Többfelé megerősödik az északnyugatira, északira forduló szél. A kora reggeli 10, 15 fokról már csak 15 és 22 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.