Déli szomszédainkkal törjük le az áramárakat

Szijjártó Péter felszólalt a magyar–szerb üzleti fórumon.

Forrás: MTI2024. 10. 08. 17:25
SZIJJÁRTÓ Péter
Magyar-szerb üzleti fórum Budapesten Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar és a szerb kormány problémamentes együttműködése biztosítja a lehetőséget rá, hogy ne legyen akadály a vállalatközi együttműködések felépítésében sem − közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a magyar–szerb üzleti fórumon elmondott beszédében aláhúzta: az ilyen találkozók fontos eszközt jelentenek ahhoz, hogy a következő évek ne a világ ismételt blokkosodásáról szóljanak, hanem az összeköttetésekről.

A miniszter szerint

a magyar–szerb együttműködés az elmúlt évek folyamán igazi sikertörténetté vált.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az üzleti fórumon 161 vállalat, köztük 118 magyar és 43 szerb cég képviselői vesznek részt, főleg az agrár- és élelmiszeripar, a fém- és az építőipar, az infokommunikáció, az elektronika, a környezetipar, a járműipar és a gépipar területéről. Rámutatott, hogy Magyarország felelős szomszédságpolitikát hajt végre a Nyugat-Balkánon, amelyben Szerbia kulcsfontosságú.

A térséggel való kereskedelmünk 73 százaléka is Szerbiával valósul meg. Minden évben nagyjából ötmilliárd euró körül hullámzik a kereskedelmi forgalmunk, rendre a rekorddöntés közelében

– húzta alá, kiemelve, hogy a szerb gazdaság dinamikusan fejlődik, idén 4,5 százalékkal nőtt a teljesítménye.

– Ezért is vicces, hogy az Európai Unió egyes tagállamai nem akarják megnyitni a szerbekkel a csatlakozási folyamatban a harmadik fejezet klasztert, aminek a címe „Versenyképesség és növekedés”. Ha valaki növekedést akar látni, azt javaslom, egy hónap különbséggel menjen el kétszer Belgrádba, és akkor meglátja, mit jelent az, hogy növekedés – fogalmazott. A miniszter leszögezte,

a kétoldalú együttműködésből a magyar gazdaság szereplői sokat tudnak profitálni.

Az összeköttetések fejlesztésére is kitért, emlékeztetve, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonalnak a magyarországi déli szakasza idén elkészül műszakilag.

Végezetül érintette az energetikai együttműködést is, és üdvözölte, hogy 2028-ra elkészül a két ország villamosenergia-hálózatának új összeköttetése, amivel megduplázzák a jelenlegi kapacitást.

Jövő évben kezdjük el az építését az új kőolajvezetéknek, és idén év végén elkezdi a működését az a regionális áramtőzsde, amelyet a szerbekkel és a szlovénekkel üzemeltetünk együtt, amely segít majd abban, hogy az árakat le tudjuk törni itt a térségben

– jegyezte meg.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.