Egykori ETA-terroristáknak kedvez a baloldali spanyol kormány

Egy baloldali törvénymódosításnak köszönhetően csökkenthetik az egykori baszk terrorszervezet börtönben ülő foglyainak büntetését.

2024. 10. 08. 17:49
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenáron enyhíteni akarja a volt ETA-terroristák büntetését a baloldali spanyol kormány. A szocialista párt (PSOE) nem hajlandó visszavonni azt a módosító javaslatot, amit szélsőbaloldali koalíciós partnere, a Sumar terjesztett a felsőház elé, és amelynek célja, hogy kedvezményeket biztosítson a volt baszk terrorszervezet, az ETA börtönben lévő foglyainak. A spanyol kormány idén márciusban terjesztett egy törvénymódosítást a kongresszus elé, mely az uniós tagállamok közötti bűnügyi előélet cseréjére vonatkozott. Ennek lényege, hogy a külföldön letöltött börtönéveket a jövőben beszámítják majd a spanyolországi büntetésekbe. Ezt a reformot szeptember 18-án a kongresszus jóvá is hagyta, és azóta már csak a felsőház zöld jelzésére vár. 

Közben azonban a Sumar benyújtott egy módosító javaslatot, mellyel kifejezetten azoknak ETA-foglyoknak kedveznének, akik Franciaországban töltik a börtönbüntetésüket. Ennek elfogadásával az érintettek korábban kiszabott büntetését csökkentenék, vagy kedvezményként áthelyeznék őket baszkföldi börtönökbe. 

A konzervatív Néppárt (PP) azt követelte a szocialistáktól és szövetségeseiktől, hogy vonják vissza ezt a módosítást, de a baloldali pártok közölték, hogy nem hajlandóak erre. Válaszul a Néppárt, mely abszolút többséggel rendelkezik a felsőházban, kedden megszavazta a törvény vitájának elhalasztását, tovább csúsztatva annak érvénybe lépését. Ez azonban csak időhúzásra jó, ugyanis a végső elfogadásról szóló voksolást legkésőbb október 14-én meg kell tartani, és mivel a végső szó a kongresszusé, az új jogszabályok előbb-utóbb életbe fognak lépni. 

A törvényreform körül óriási a feszültség Spanyolországban, mivel rendkívül érzékenyen érinti a társadalom egy csoportját. A Néppárt és a szintén jobboldali Vox mellett a baszk terrorszervezet áldozatainak hozzátartozói sem értenek egyet azzal, hogy a spanyol kormány jogszerűen elítélt terroristákat akar előnyökhöz juttatni, ráadásul mindezt csak azért, hogy megtarthassa hatalmát. A szocialista Pedro Sánchez tavaly ősszel ugyanis csak úgy tudott kormányfő maradni, hogy különböző ígéreteket tett a katalán és baszk nacionalista pártoknak, akik segítségével végül megszerezte a beiktatásához szükséges parlamenti többséget. A gond az, hogy az ETA-terroristákkal politizáló EH Bildura is szüksége volt ehhez. A terrorszervezet merénylőinek kedvezményt biztosító törvényjavaslat is a szocialisták által megkötött politikai alku része, amit ha nem teljesítenek, a jövőben nem számolhatnak a baszkok támogatásával. 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.