Hasznosítható felfedezés

Nagy Áron
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedülálló, hogy ilyen közel a galaxisunkhoz szupernóva-robbanást figyelhetünk meg és a történéseket végigkövetve látjuk, mint marad fekete lyuk az égitest helyén – kommentálta lapunknak a NASA legújabb felfedezését Kiss László, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének szakértője. A kutató elmondta: azon túl, hogy a három évtizede követett események igazolásául szolgálhatnak a csillagok pusztulásáról és a fekete lyukak születéséről szóló elméleteknek, az ilyen megfigyelésekből nyerhető tudás a fúziós elven működő erőművek kifejlesztésében is hasznosíthatók. Emlékezetes, hogy az amerikai űrkutatási hivatal hétfőn este jelentette be: a legfiatalabb fekete lyukra bukkanhattak a tudósok a NASA Chandra (Chandra X-Ray Observatory) röntgencsillagászati műhold segítségével. A harmincéves objektum az 1979C elnevezésű szupernóva maradványa, és csillagászati „hátsó kertünkben”, az M100-as galaxisban, ötvenmillió fényévnyire található. A NASA csillagászai szerint mivel az objektumot létrehozó nap „csak” hússzor volt nagyobb a mienknél, elképzelhető, hogy ez a tömeg a fekete lyukak születésének határát jelezheti, amely segíthet meghatározni, hogy hány fekete lyuk van naprendszerünkben. „Az újszülött fekete lyuk igen jó étvágyúnak bizonyult, hiszen az elmúlt 30 év alatt a Földével megegyező tömegű anyagot falt fel” – magyarázta Avi Loeb, a Harvard Egyetem asztrofizikusa, a New Astronomy című szaklapban megjelent tanulmány társszerzője. Annak ellenére, hogy az adatok szerint egy fekete lyuk születését figyelték meg, az sem kizárt, hogy fiatal, gyorsan „pörgő” neutroncsillag felelős a röntgensugarakért. Ebben az esetben az általunk ismert legfiatalabb neutroncsillagot fedezték fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.