Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 22.
A jászok régmúltjáról. Makkay János régész tart előadást a jászok eredetéről, régi szokásairól a Jászok Egyesülete szervezésében.
Helyszín: Pest Megyei Megyeháza, II. emelet 201. terem (1052 Budapest, Városház utca 7.).
Időpont: 17 óra

Színtan. Goethe természettudományos munkásságában az először 1810-ben kiadott Színtan hasonló jelentőségű, mint irodalmi művei között a Faust. Megjelenésének kétszázadik évfordulójára készült el a mű legfontosabb, úgynevezett didaktikai részének teljes magyar kiadása. Ebből az alkalomból beszél a Színtanról Hegedűs Miklós festő-fordítóval Mélyi József művészettörténész.
Helyszín: Design Terminál (1051 Budapest, az Erzsébet téri volt buszpályaudvar).
Időpont: 18 óra

Kereszténység a kora középkori Kárpát-medencében. A Keresztény gyökerek és a boldog magyar élet című sorozat következő előadását Vida Tivadar régész tartja a IV–IX. század közötti időszakról.
Helyszín: Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium (Szombathely, Széchenyi utca 2.).
Időpont: 18 óra

Elhallgatott történelmünk. Az előadás-sorozat következő találkozóján Böszörményi Zsuzsa Hosszú utazás című dokumentumfilmjét mutatják be a rendező részvételével. A téma: hogyan utaztak határokon át egy falu lakói, miközben végig ugyanabban a faluban éltek.
Helyszín: a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium díszterme (1118 Budapest, Villányi út 27.).
Időpont: 19.30

November 23.
A XX. század nevezetes politikai személyiségei. Rákosi Mátyásról Tóth József történész tart előadást.
Helyszín: Óbudai Kulturális Központ (1032 Budapest, San Marco utca 81.).
Időpont: 15 óra

Árpád-házi királyaink temetkezési szokásai. A témáról Tóth Endre régész tart vetített képes előadást.
Helyszín: Credo-ház (Vác, Kossuth tér 4.).
Időpont: 18 óra

A kínaiak is lovas nép? Kína történelmi szereplői közé illik sorolni a lovakat, mert jelentősen hozzájárultak a hatalmas birodalom felépítéséhez, fenntartásához és védelméhez. Kínai írásos bizonyítékok már a Kr. e. 2. évezredből beszámolnak különleges lovakról. A kérdésről Vért izzadó mennyei lovak címmel Szabó Szilvia kutató tart előadást a Konfuciusz Intézet szervezésében.
Helyszín: ELTE BTK – Kodály-terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., magasföldszint).
Időpont: 18 óra

Beszélő képek a Párbeszéd Házában. Vértesaljai László jezsuita Caravaggio alkotásait mutatja be és értelmezi.
Helyszín: Párbeszéd Háza (1085 Budapest, Horánszky utca 20.).
Időpont: 18.30

November 24.
A rossz hírű Bourbonok. A Királyi legendák, az európai királyi udvarok című előadás-sorozat részeként tart előadást a Bourbonokról Hahner Péter történész.
Helyszín: Wosinsky Mór Megyei Múzeum (Szekszárd, Szent István tér 26.).
Időpont: 15 óra

Kádár leányai. Tóth Eszter Zsófia történész, főlevéltáros, az ELTE Társadalomtörténeti Doktori Iskola oktatója elsősorban az 1945 utáni társadalomtörténettel foglalkozik. Második kötete, a Kádár leányai című munka a közelmúltban jelent meg. A szerzővel Gyáni Gábor akadémikus beszélget arról, milyen volt a nők helyzete az előző rendszerben, hogyan tekintettek a korabeli politikai helyzetre.
Helyszín: Írók Boltja (1081 Budapest, Andrássy út 45.).
Időpont: 17 óra

A különös sorsú magyar királynő, Jagelló Izabella. 1539-ben fényes lakodalom zajlott a budai várban: Szapolyai (I.) János magyar király feleségül vette az ekkor 19 éves lengyel hercegnőt, Jagelló Izabellát. Egy év múlva, alig két héttel kisfia, János Zsigmond születése után, a királyné megözvegyült. Olyan döntések vártak rá, amelyek meghozatala komoly államférfiak számára is embert próbáló feladatot jelentett volna. A Magyarország és Erdély Mohács utáni történetéhez sok szállal kötődő királynéról Oborni Teréz, az MTA Történettudományi Intézetének főmunkatársa tart előadást. A belépő 300 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 18 óra

November 25.
Mi az autizmus? Az autizmus állapotának megértéséhez nyújt segítséget előadásában Somogyvári Ildikó klinikai gyermek-szakpszichológus. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a (74) 529 610-es telefonszámon, Hóner Magdolnánál.
Helyszín: Babits Mihály Művelődési Ház és Művészetek Háza (Szekszárd, Szent István tér 10.).
Időpont: 11 óra

A zene mint gyógyító eszköz. Immunrendszerünk erősítése a természet erejével címmel Lepény Éva orvos-természetgyógyász tart előadást.
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.).
Időpont: 17 óra

Belső világunk, avagy az információdömping és a szorongás kapcsolata. Az ember képtelen megbirkózni a rázúduló információval és az egyre bővülő, úgynevezett szociális hálózattal: az interneten keresztül és mobiltelefonon sokkal több emberrel tudjuk tartani a kapcsolatot, mint korábban bármikor. Ez az információdömping, megfejelve a médiával, követhetetlenné válik, lelki elsivárosodáshoz, a kreativitás csökkenéséhez is vezet. A nyomában fellépő sikertelenségérzés, frusztráltság részben magyarázza a szorongás, a depresszió, a pánikbetegség rohamos terjedését. A kérdésről Freund Tamás agykutató, Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár tart előadást.
Helyszín: Magyar Építőművészek Szövetsége (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.).
Időpont: 17 óra

Mosószerek a XXI. században. Saját testének és környezetének tisztán tartása ősidők óta az ember egyik legfontosabb feladata. A modern vegyipar tonnaszámra állítja elő a legkülönfélébb tisztító- és mosószereket, melyek a környezetünket jelentősen szenynyező anyagokra épülnek. A jelenlegi kutatások legfőbb célja olyan tisztítószerek kidolgozása, melyek a természetben könnyen lebomló anyagokat tartalmaznak, és sokféle szennyezés együttes eltávolítására alkalmasak. A kérdésről Mészáros Róbert kémikus beszél az Alkímia ma előadás-sorozat következő találkozóján. Az előadást kvízjátékok és kísérletek zárják.
Helyszín: az ELTE Kémiai Intézete, 0.83-as számú Eötvös-előadó (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a).
Időpont: 17 óra

November 26.
A karácsonyi ünnepkör népszokásai. A népszokásokról Limbacher Gábor néprajzkutató tart vetített képes előadást.
Helyszín: Credo-ház (Vác, Kossuth tér 4.).
Időpont: 17 óra

A történelem és annak valós megismerése. A Keresztény gyökerek és a boldog magyar élet című sorozat keretében Hegedűs András, a Prímási Levéltár igazgatója a történelem megismerhetőségéről beszél.
Helyszín: evangélikus gyülekezeti terem (Zalaegerszeg, Zárda utca 1.).
Időpont: 17 óra

Asztali beszélgetések a közelmúltról és az utópiáról. Spiró György Kossuth-díjas író és Pelikán András evangélikus lelkész beszélget a szerző két legutóbbi kötetéről (Feleségverseny, Tavaszi Tárlat), azt vizsgálva, hogyan függ össze a két regény.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

A Szent Korona az alkotmányban. A Magyarországért Egyesület estjén, a Beszélgetések a készülő alkotmányreformról sorozatban, Bogár László közgazdász és Zétényi Zsolt alkotmányjogász tart előadást az alkotmány és a Szent Korona kapcsolatáról.
Helyszín: Polgárok Háza (1089 Budapest, Visi Imre utca 6.).
Időpont: 18 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.

Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.