Lemondott a fővárosi főbíró

Gatter László az Alkotmánybíróság keddi döntésére adott kormányzati válaszlépéssel, illetve a Baka András és közte ki nem alakult bizalmi viszonnyal indokolta a lemondását.

2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtotta tegnap lemondását Gatter László, a Fővárosi Bíróság (FB) elnöke december 31-i hatállyal. A bíróság közleménye szerint a lemondást Baka András, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke elfogadta.
Gatter László a Magyar Nemzet megkeresésére úgy nyilatkozott: két fontosabb oka van a döntésének. Egyrészt azt tapasztalta, hogy közte és az OIT elnöke között nem alakult ki egy olyan bizalmi viszony, ami a közös munkát segítette volna. Úgy érezte, hogy ez hosszabb távon az általa vezetett bíróság működésének a rovására mehetett volna. Lemondásának másik oka az Alkotmánybíróság keddi – a 98 százalékos különadótörvény megsemmisítéséről szóló – döntésére adott kormányzati válaszlépés volt. Gatter László aggályosnak tartja a végrehajtó hatalom eljárását. Mint mondta, nem szeretné, ha eljutnának odáig, hogy a mindenkori kormány egy-egy neki nem tetsző bírósági ítéletet az alkotmány vagy más jogszabályok módosításával fordítana a maga javára. – Ez nem fér össze az én jogalkalmazói elveimmel – fogalmazott a távozó elnök.
Gatter László tagadta, hogy lemondása összefüggésben állna a 2006-os hatósági jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság, illetve Balsai István miniszterelnöki megbízott napokban közzétett, az FB-t is éles kritikával illető jelentésével, ugyanis azokat még nem is volt ideje elolvasni.
Gatter László – aki 1997-től 1998-ig az FB megbízott elnöke, azóta pedig elnöke – nagyon aktív és sikeres korszaknak tartja az elmúlt tizenhárom esztendőt. Hozzátette: tanácselnök bíróként tovább dolgozik majd a Frech Ágnes vezette büntetőkollégiumban.
Amint arról beszámoltunk, a parlamenti albizottság ülésén Gatter elnézést kért mindenkitől, aki a hibás bírói intézkedések miatt jogtalan sérelmet szenvedett. Ugyanakkor közölte: nem lát lehetőséget arra, hogy fegyelmi eljárást vagy szakmai alkalmatlansági vizsgálatot kezdeményezzen ezen bírók ellen, mert törvényesen jártak el. Az albizottság jelentése végül „szomorúnak” nevezte, hogy a bíróságon a „tömeges szakmai hibáknak semmilyen fegyelmi következménye nem volt”, nem tárták föl a téves döntések okait, és „nem vizsgálták az eljáró bírók eljárásának befolyásmentességét, illetve alkalmasságát”. Ismert, a 2006 őszén első fokon elrendelt 147 előzetes letartóztatásból másodfokon 144-et megszüntettek az alapos gyanú vagy a bizonyítékok hiánya miatt.
Lapunk szeptemberben írt arról, hogy Gatter László összekülönbözött Baka Andrással, és személyeskedő hangvételű levelezést folytattak egy szakmai fórumon az FB esetleges kettéválasztásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.