Megszólalnak a recski ávósok

Hatvan éve nyílt meg a recski munkatábor, ahol a cél az lehetett, hogy a politikai foglyokat lassú kínok közepette semmisítsék meg.

György Zsombor
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A településre bejáró őrök a lakosságot is rettegésben tartották, aki tehette, kerülte őket. Jellemző, hogy az egyik részeg ávós lelőtte a villanypóznán dolgozó szerelőt, mert azt hitte, szökni próbáló rab. Körülbelül ezerhétszázan raboskodtak jórészt mondvacsinált politikai okokból a Mátrában, mígnem 1953-ban Nagy Imre bezáratta a lágert. Több ávós azonban helyi lányt vett feleségül, s a községben maradt. Közülük ma már csak ketten élnek, mások mellett velük is szót váltottunk recski riportutunkon. Egyikük Jehova tanújának állt, a másik nyugdíjaséveit tölti, hibásnak, bűnösnek nem tartják magukat. S tetteikért sem vonta soha senki felelősségre őket. A tábor helyén emlékpark üzemel, amit átlagosan huszonötezren keresnek fel évente. A faluban azonban már nem beszédtéma, mi történt innen néhány kilométerre a Rákosi-korszak legsötétebb éveiben.
Részletek a Magazin 30–31. oldalán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.