Nehézsúlyú felügyelőbizottság

Minden eddiginél erősebb jegybanki felügyelőbizottság fogja ellenőrizni a Simor András vezette jegybankot. A parlament tegnap Járai Zsigmond személyében megválasztotta a testület elnökét, és döntött a grémium tagjairól is.

Szabó Anna
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap 332 igen és 2 nem szavazattal választotta meg a parlament a jegybanki felügyelőbizottságot (fb).
A testület elnöke a Fidesz kezdeményezésére Járai Zsigmond lett, aki most a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnöke, 2001-től hat éven át a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke volt, 2007-ben az év európai jegybankárává választották, az első Orbán-kormányban pénzügyminiszter volt. Az fb tagjává választották Szényei Gábor András (KDNP) informatikai szakembert, aki 2007-től már tagja volt a grémiumnak és Katona Tamás (MSZP) statisztikust, egyetemi tanárt, a Pénzügyminisztérium volt államtitkárát. Ugyancsak tagként vesz részt az fb munkájában Róna Péter, akit az LMP jelölt a posztra. Róna az Oxfordi Egyetem tanára, a brit jegybank korábbi elnökének tanácsadója. A testület tagjának a Jobbik Varga Istvánt delegálta, ő mérnök, a Robert Triffin nevét felvevő Intereconomics Szirák Alapítvány létrehozója. A szintén jelölt Madarász Lászlót (Fidesz), a Malév felügyelőbizottságának jelenlegi elnökét a jövő héten választhatja fb-taggá a Ház.
A testületbe már csak a nemzetgazdasági miniszter képviselője, illetve a miniszter által delegált szakértő érkezik. Az ő, illetve a fideszes delegáltak voksa önmagában nem elegendő a határozathozatalokhoz, így az új összetételű fb tagjainak a jövőben együtt kell működniük.
Járai hangsúlyozta: az fb a parlament ellenőrző szerve a Nemzeti Bank felett, a feladatuk az lesz, hogy a tisztességes gazdálkodást, a törvények betartását ellenőrizzék, és az Országgyűlésnek jelentést tegyenek. Kiemelte: a pártok nem pártfeladatot ellátó embereket, hanem szakmailag nagyon felkészült szakembereket választottak a testületbe, amely együtt fog működni az Állami Számvevőszékkel. A grémium nem szólhat bele a monetáris politikába, így annak felelőssége 2013-ig még Simor Andrásé, illetve a monetáris tanácsé marad. A testület tagjainak javadalmazása a jegybankelnöki fizetéshez arányosított. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre Járai elmondta: az elnök jövedelme gazdálkodási kérdés, és nem befolyásolhatja a jegybank függetlenségét, ennek még a feltételezése is szégyen lenne a jegybank vezetője számára. – Nincs bennünk csalódottság a javadalmazást illetően, az fb-tagságot megtiszteltetésnek tartjuk – tette hozzá. Lapunk kérdésére, miszerint hogyan lehet majd ennyire eltérő ideológiai felfogású személyekkel együtt dolgozni, elmondta: nehézsúlyú felügyelőbizottság jött létre, szakmailag nagyon felkészült csapat állt össze, amelyben mindenki a saját véleményét képviseli. Az fb működésével kapcsolatban leszögezte: szakmailag mindenkinek korrekt információkat kell kapnia a nemzeti bank működéséről. Kérdésre válaszolva megerősítette: a testületnek nem feladata a jegybanki vezetés bármilyen ellensúlyozása, a hatályos jegybanktörvény pedig világosan meghatározza, mi a felügyelőbizottság és mi a monetáris tanács dolga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.