Nem tüntetnek a devecseriek

2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November végéig elhalasztották a holnapra tervezett demonstrációt a devecseriek. Csenki Géza, a demonstráció főszervezője a helyi lakossági fórumon elmondta: ha konkrét ígéretet kapnak arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy héten belül eljön személyesen hozzájuk, akkor nem tartanak tüntetést. A látogatásról egy héten belül választ várnak.
Előrevetítette, ha nem lesz gyorsan változás, már nem tudják megállítani az embereket. Több ok miatt vonultak volna az utcára. Egyrészt kárenyhítés helyett teljes kártérítést követelnek, másrészt teljes körű, írásbeli tájékoztatást várnak arra vonatkozóan, hogy Devecser egészségügyi szempontból mennyire lesz élhető a jövőben.
Emlékezetes, a rendőrség még kedden este közölte, hogy az egész megye területén érvényben lévő veszélyhelyzetre való tekintettel nem engedélyezik a tiltakozó akció megtartását Devecserben. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tegnap még Csenki Géza bejelentése előtt kétségtelenné tette, hogy megteszi a szükséges intézkedéseket a közrend helyreállítása érdekében, ha jogsértést észlel.
Toldi Tamás devecseri polgármester tegnap este egy helyi fórumon fontosnak nevezte az eddigi tárgyalásokon elért eredményeket. Elmondta: azon, hogy a dolgok pozitív irányba haladjanak tovább, nem segít a tüntetés és az erőszak. „Ez a kárpótlás nem ugyanaz, mint az árvíz esetében, és a kormány jó szándéka érezhető” – tette hozzá.
Közben Nagy Andor és Pálffy István KDNP-s, valamint Papcsák Ferenc fideszes honatya az Országgyűlésnek benyújtott határozati javaslatában az elmúlt 20 év privatizációs szerződéseinek környezetvédelmi, környezetbiztonsági és természetvédelmi pontjai teljesítésének felülvizsgálatát kezdeményezi a kormánynál. Az LMP erre úgy reagált, hogy nyilvánosságra hozatná a Mal Zrt. privatizációs szerződését.
Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos arról nyilatkozott tegnap az MTI-nek, hogy nem ismeri azokat a műholdas felvételeket, amelyek arról árulkodnak, hogy évek óta süllyedt az ajkai vörösiszap-tározó gátja, de vizsgálják, hogy hasonló módszerek bevezetésére, ilyen jellegű információgyűjtésre szükség lehet-e.
A kármentő bizottság elnöke visszautasította az MSZP előző napi állításait, amelyet a párt a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományokkal kapcsolatban megfogalmazott. Lasztovicza Jenő szerint a szocialisták a helyzetet politikai célokra használják fel ahelyett, hogy segítséget nyújtanának a bajbajutottaknak. A Kármentő Alapba és a karitatív szervezeteket összefogó Civil Humanitárius Központba érkező adományokat és felajánlásokat tartalmazó adattár hamarosan elérhető lesz – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Közben a károsult mezőgazdasági földek tulajdonosai harminc napot kaptak annak eldöntésére, hogy eladják a területüket az államnak, vagy részt vesznek a tervezett energiaültetvény megvalósításában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.