Pártatlan, sokszínű közmédiát várnak el

Munkatársunktól
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke folyamatosan emelkedő színvonalú, pártatlan, a kulturális sokszínűséget bemutató közmédiát szeretne látni. Szerinte egy magas színvonalú közszolgálati csatornákat működtető televízió vagy rádió méltó versenytársa lesz a kereskedelmi csatornáknak. Balogh László elmondta azt is, hogy a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és az MTI vezérigazgatójának bruttó bére 1,7 millió forint, jelentősen kevesebb, mint a közmédiumok volt vezetőié. Ezenkívül gépkocsi- és mobiltelefon-használat illeti meg őket, prémiumuk maximum a bérük huszonöt százaléka lehet. A vezérigazgatók munkaviszonya tegnaptól él, a munkaszerződéseket, amelyek határozatlan időre szólnak, már csütörtökön aláírták.
A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma csütörtökön Medveczky Balázst, a Magyar Televízió ügyvezető alelnökét a Magyar Televízió, Jónás Istvánt, a Lánchíd Rádió megbízott főszerkesztőjét a Magyar Rádió, Ókovács Szilvesztert, a Hír Televízió műsorvezetőjét a Duna Televízió, Belénessy Csabát, az MTI stratégiai alelnökét pedig az MTI vezérigazgatójává választotta. A távirati iroda vezérigazgató-helyettese Szabó László Zsolt, az Echo Televízió korábbi vezetője lett.
A Magyar Televízió székházügyéről szólva Balogh elmondta: a jelenlegi körülmények között a bérleti szerződés nem tartható, és meg kell találni a szerződésmódosítás lehetőségét.
Such György, a Magyar Rádió volt elnöke a minap napvilágra került jutalomlistával kapcsolatban elmondta: nem tudja, milyen adatsor vált nyilvánossá, de elismerte, hogy osztottak jutalmakat a közrádióban. Az interneten is elérhető lista szerint Such György – távozása előtt – 162 millió forintot osztott szét vezető beosztású rádiósok között. Az intézmény dolgozói közül csak a kiválasztottak kaptak extra juttatást, ők viszont nem keveset: Kerényi György, a Kossuth és Csillag János Ferenc, a Petőfi adó főszerkesztője, valamint az elnökséghez tartozó Gyarmati István, továbbá a gazdasági igazgatóságon dolgozó Bíborka Judit 12-12 millió forintot vihetett haza, és további ötvenkét dolgozó kapott egy–hat millió forint közötti összeget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.