Sólyom: A lehető legjobb, a legeurópaibb

Hírösszefoglaló
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sólyom László védelmébe vette az alkotmányt. A volt köztársasági elnök az Egy elnökség lenyomata című kötetének hét végi győri bemutatóján a lehető legjobbnak nevezte a jelenlegi alaptörvényt, amelynél szerinte európaibbat nem is lehetne alkotni. A volt államfő azt mondta: az alkotmány rangját, legitimitását aláásta az aktuálpolitikai célból táplált alkotmányellenes hangulat, pedig Magyarország nemzetközi tekintélyét az alkotmányos rendszer stabilitásának köszönhette. Sólyom László októberben viszont a Heti Világgazdaságban írt esszéjét még azzal a kijelentéssel kezdte: Régi és súlyos adósságot törleszt majd az új alkotmány. Sólyom László – a beszédeit és a vele készült interjúkat tartalmazó kötet bemutatóján – már úgy érvelt: Lehet új alkotmányt létrehozni – a mostani újrakezdés filozófiájába ez beleillik –, tartalmilag azonban a jelenleginél európaibbat, a hazai szabadság fokának megfelelőbbet nem lehet alkotni. A volt köztársasági elnök szerint a módosított alkotmány már nem a sztálini alkotmány, miközben ez a „tévtan” még ma is ott él az emberekben. Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítéséről azonban hiába kérdezték a volt államfőt. Az erkölccsel kapcsolatos kérdésre azonban kifejtette: eszméket kell képviselni, ez a gondolkodásmód „húzza a világot”, s mindezt hitelesen kell tenni, noha gyakorta a hitelességgel szokott baj lenni. „Nehéz öt év volt, mert …rendkívüli izolációban … és ellenszélben dolgoztam a kormány és a sajtó részéről” – emlékezett vissza. Hozzátette: a környezetvédelem s a határokon túli magyarok ügyén kívül államfői periódusában 1956 becsületéért és a rendszerváltás becsületéért kellett küzdenie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.