Székelyek üzenete a Parlamentből

Kilencvenéves szünet után újra a magyar Parlament felsőházi termében ülésezett a Székely Nemzeti Tanács. A tömbben élő erdélyi magyarok autonómiájáért küzdő civil szervezet békés eszközökkel csak azt kéri Romániától, ami az őshonos nemzeti közösségnek az Európai Unióban jár.

Lukács Csaba
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet története. Az 1918. november 18-án Kolozsváron és másnap Budapesten is megalakuló SZNT a székelység létének és jövőjének a megőrzése és biztosítása céljából jött létre. Működésének egyik legjelentősebb eredménye a Székely Hadosztály alakulatának megszervezése volt, de tartott több nagygyűlést, hozott számtalan határozatot és adott ki kiáltványt rövid, alig egyéves működése alatt. A 2003. október 23-án újjáalakult SZNT legfőbb törekvése Székelyföld területi autonómiájának megvalósítása. Jelenleg száznegyvenhat településen alakult meg helyi alapszervezetük, de civil szervezetként nem indulnak sem önkormányzati, sem parlamenti választásokon. A fő célkitűzésük eléréséhez több mint kétszázezer polgár véleményét megkérdezve népszavazást tartottak a Székelyföldön az autonómiáról, elkészítettek és kétszer a román parlament elé terjesztettek egy törvénytervezetet, szerveztek több nemzetgyűlést, megfogalmaztak számtalan nyílt levelet és kiáltványt.


Kék-sárga lobogót, a székelyek zászlaját lengette a szél a Parlament főbejárata fölött tegnap délután. Nagy bajszú, csizmát és székely harisnyát viselő ember nézte a szemét törölgetve, és azt mondta: végre ezt is megérte, és most öt évvel tovább fog élni. A főbejáraton, vagyis az oroszlános kapun belépve a lépcsőn székely ruhás lányok fogadták a vendégeket, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kétszázhetven küldöttjét és a több száz meghívottat. Ahogy az összes ember megérkezett a főlépcsőre, Kövér László házelnök is odaért, és százötven székely ruhás gyerek rázendített a Himnuszra. A pillanat annyira felemelő volt, hogy a mellettem álló katalán parlamenti képviselő szeme is megtelt könnyel. A gyerekek, vagyis a Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai nekik délelőtt külön is énekeltek, ugyanis a spanyol–belga–magyar közös uniós elnökséget előkészítő parlamenti elnöki találkozó után a tárgyalóteremből kilépő politikusokat az Örömóda dallamaival fogadták.
A magyart a székely himnusz követte, ekkor már többen hangosan zokogtak, de érthető a felindultság: a Székely Nemzeti Tanács több mint kilencvenesztendős szünet után tért vissza a magyar Országgyűlésbe, ahol az 1918. novemberi megalakulása után többször is ülésezett. A dalok után a képviselők az aulába vonultak, ahol Izsák Balázs SZNT-elnök után mondták hangosan az eskü szövegét: „Becsületemre fogadom, hogy a reám ruházott közképviseletet legjobb tudásom szerint ellátom, a Székelyföld népének, minden magyar nemzetiségű polgárának érdekeit magaménak vallom, a Székelyföld autonómiája iránt kinyilvánított akaratot felvállalom, továbbítom és képviselem. Isten engem úgy segéljen!”
Az egyik teremben rövid sajtótájékoztatón Kövér László házelnök a nagyszámú – köztük román és erdélyi magyar – sajtómunkásnak elmondta: a magyar Országgyűlés épülete mostantól nemcsak az ország, hanem a nemzet háza is, és ez így természetes, hiszen a mostani résztvevők déd- és ükapái az adóforintjaikkal, de sok esetben még a fizikai erejükkel is hozzájárultak a gyönyörű Parlament felépítéséhez. Izsák Balázs elnök is szót kapott, elmondva, hogy autonómiát szavatoló törvénytervezetüket többször benyújtották a román törvényhozásban, de próbálkozásaikat eddig nem koronázta siker. Azt remélik, folytatta, hogy a székelyek életében meghatározó jelentőségű, hasonló ülésre nemcsak a magyar, hanem akár a román főváros parlamentjében is sor kerülhet.
A felsőházi teremben egyházi személyiségek áldásával kezdődött az ünnepi ülés. Ötvös József református esperes Bethlen Gábor erdélyi fejedelem jelmondatát idézte: „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?” A lelkipásztor különben egy olyan templomban szolgál Marosvásárhelyen, ahol a történelem folyamán harmincnyolcszor ülésezett a magyar Országgyűlés. „Sokat voltunk külön, de nem voltunk magunkra, mert velünk volt az Isten” – fogalmazta meg a hányattatott történelmük summázatát.
– Hazajöttünk, itthon vagyunk – mondták többen is, kifejtve, hogy aki a székelyek megmaradását szolgálja, az a magyarok megmaradásáért is küzd. Az Európai Unióban az autonómia megteremtése jelenti az őshonos nemzeti közösségek hosszú távú megmaradásának intézményi kereteit.
Kövér László házelnök ünnepi beszédében arról szólt, a magyarok és a románok számára ma már leginkább az a tét, élhető marad-e nekik a fizikai határoktól mentesülő szülőföld, és miként növelhető ennek megtartóereje, ahol magyarként vagy románként tudnak boldogulni otthon, vagy külföldön kell keressék a jövőjüket. Nemzeti azonosságtudat nélkül nincs sem magyar, sem román, sem szlovák, sem más nemzet jövője, de nincs, nem lehet európai jövő sem. „Az erdélyi magyarság és a székelység a maga számára sem többet, kevesebbet nem akar, mint ami európai társainak, a számbeli kisebbségben élő európai nemzeti közösségeknek jár” – fejtette ki a házelnök.
Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke arra figyelmeztetett: Magyarországon van Tibetet segítő társaság, de nincs Székelyföldért dolgozó szervezet. – Fontos nekünk Tibet autonómiája is – fejtette ki a politikus –, de Székelyföld autonómiája fontosabb.
Schmitt Pál köztársasági elnök köszöntő levelében azt írta, a XXI. század magyarságának a székelyek értékőrzése hivatás, Európának bátorságuk küldetés. – Minden szellemi-lelki kincset dédelgető közösségre szükség van, hogy Európának zavaros, értékvesztett világunkban arca legyen – hangsúlyozta az államfő, aki szerint a határok nélküli Európa a „divatos multikulturalitás talmi csillogása helyett” határtalan lehetőséget ad mindenkinek, aki elég erős, hogy nyitott, tenni akaró polgárok egységévé szervezze az egy helyen élőket. A 270 küldött előtt felolvasott levélben az államfő kitért arra is, ma Európában a határok tekintetében kevésbé fizikai, sokkal inkább lelki, szellemi elzárkózásról, befelé fordulásról kell beszélni.
Az ünnepi ülés végén a küldöttek három határozatot fogadtak el, köztük a Székely Nemzeti Tanács történelmi folytonosságáról, az őshonos európai nemzeti közösségek és Európa kulturális sokszínűségének védelméről, valamint a székelyföldi autonómiatörekvésnek a magyar nemzeti együttműködés rendszerébe történő beillesztéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.