Téma a délvidéki magyarirtás ügye

Az 1944–45-ös délvidéki magyarirtás is bekerül az unióba igyekvő Szerbiáról szóló brüsszeli országjelentésbe – állítja Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke. Közben Ivica Dacsics szerb belügyminiszter közölte: az elmúlt hat évben Szerbiában jelentősen csökkent a nemzeti indíttatású incidensek száma.

Pataky István
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Odafigyel az Európai Unió a vajdasági magyarságra, figyelembe veszi a VMSZ meglátásait – így értékelte Pásztor István pártelnök az általa vezetett küldöttség egyhetes brüsszeli látogatását. A Vajdaság Ma hírportál által idézett VMSZ-elnök elmondta, a Szerbiáról szóló országjelentésbe bekerülnek a magyar párt javaslatai, egyebek mellett az 1944–45-ös magyarirtás is. Ennek köszönhetően a kérdést nem lehet többé a szőnyeg alá söpörni – tette hozzá. Pásztor munkatársaival együtt európai parlamenti képviselőkkel, diplomatákkal tárgyalt, s részt vett az Európai Néppárt kongresszusán. A VMSZ vezetője a találkozókon elengedhetetlennek nevezte, hogy a vajdasági magyarságot érintő kérdéseket még Szerbia uniós csatlakozása előtt rendezzék. A politikus ugyanakkor a délvidéki magyarság elemi érdekének nevezte a minél gyorsabb szerb integrációt. A belgrádi kormánypolitika kapcsán pozitív példaként említette a nemzeti tanácsokról szóló törvény elfogadását, s azt, hogy közös magyar–szerb vegyes bizottság alakult a második világháborút követő események feltárására. Mint mondta, a múlt tisztázása nélkül nincs hosszú távú megbékélés a Nyugat-Balkánon. Egy korábbi döntés értelmében a Vajdaságnak mint autonóm tartománynak jövő év elején képviseleti irodája nyílik Brüsszelben.
Ivica Dacsics szerb belügyminiszter közben tegnap Belgrádban közölte: az elmúlt években Szerbiában számottevően csökkent a nemzeti indíttatású incidensek száma, s ezek ma már csak szórványos esetekre korlátozódnak. Az év elejétől októberig az illetékesek 173 etnikai vagy vallási jellegű incidenst jegyeztek, míg a tavalyi év azonos időszakában ez a szám 220 volt. A 2004-es évhez mérten az esetek száma hatvan százalékkal csökkent – írta a Beta szerb hírügynökség, ismertetve a belügyminiszter által közölt adatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.