Tovább finomítják az AB-javaslatot

Az előzetes tervekkel ellentétben a parlament tegnap mégsem szavazott az alkotmányról és az Alkotmánybíróságról (AB) szóló törvény módosításáról. Az ok: a kormányoldal a javaslatok finomítása mellett döntött.

Bodacz Balázs
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feladta a kormányoldal azt az elképzelését, hogy minden esetben összekösse a népszavazásra és az alkotmánybíráskodásra vonatkozó tilalmakat. Az eredeti, nagy port kavart elképzelés az volt, hogy az Alkotmánybíróság ne dönthessen azokban az ügyekben, amelyekben népszavazás sem írható ki. A tiltó listán megtalálhatók a költségvetés, a költségvetés végrehajtása, valamint az adókkal, a járulékokkal és az illetékekkel kapcsolatos jogszabályok. (Az alkotmánymódosítás a járulékokra vonatkozó népszavazási tilalmat vezeti be – a szerk.) Az új szöveg szerint viszont az alapjogok, így az élethez, emberi méltósághoz, személyes adatok védelméhez való jog sérelme esetén a fenti ügyekben is határozhat az Alkotmánybíróság, akár meg is semmisítheti az érintett jogszabályokat.
Az alkotmányügyi bizottság délutáni ülésén a Jobbik tartózkodott a módosítás támogatásától, az MSZP és az LMP pedig elutasította azt. Lamperth Mónika (MSZP) szerint attól még nem lett szalonképes a javaslatcsomag, hogy „kevésbé csonkolja az Alkotmánybíróság jogköreit”. Párttársa, Bárándy Gergely a magántulajdonhoz való jog megemlítését hiányolta a javaslatból, és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás is kifogásolta az alkotmányos fék korlátozását.
A módosítások módosítását végül a Fidesz és a KDNP támogató, az MSZP és az LMP elutasító szavazataival, valamint a Jobbik tartózkodásával elfogadta az alkotmányügyi bizottság. A tervezet jövő héten kerül a Ház elé, a képviselők vélhetőleg kedden szavazhatnak a jogszabály-módosításokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.