2006. ősz: nyomoznak, de nincs gyanúsított

2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre ismeretlen elkövető ellen folytat büntetőeljárást a Debreceni Katonai Ügyészség azon feljelentés alapján, amelyet Gulyás Gergely (Fidesz), a 2006-os hatósági jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság elnöke tett még november elején. Kiss Attila alezredes, a katonai ügyészség helyettes vezetője lapunknak annyit mondott: elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette és más katonai bűncselekmények miatt rendelték el a nyomozást még november végén, és jelenleg nincs gyanúsítottja az ügynek. A büntetőeljárás további részleteiről – például arról, milyen eljárási cselekményekre került sor eddig – a nyomozás érdekeire való tekintettel nem nyilatkozott.
Ismeretes, Gulyás Gergely a parlamenti albizottság jelentése alapján három ügycsoportban tett feljelentést. Az elsőt elöljárói intézkedés elmulasztása miatt azért, mert Bene László akkori országos rendőrfőkapitány nem indított fegyelmi vizsgálatot Gergényi Péter budapesti főrendőr ellen. Pedig az Országos Rendőr-főkapitányság fegyelmi osztálya 2006 novemberében ezt indokoltnak tartotta volna, mivel a tévészékház ostromakor Gergényi késve rendelt el riadót.
Bene László az albizottság előtt azzal magyarázta a fegyelmi elmaradását, hogy Gergényi nagy politikai támogatást kapott Gyurcsány Ferenctől. A feljelentés második pontja az azonosító számok hiányára vonatkozik, az ellenőrzés elmulasztása bűncselekmény gyanúját veti föl. Az albizottság előtt több rendőri vezető úgy nyilatkozott: az azonosítók hiánya és a jogsértő rendőri fellépés között szoros öszszefüggés volt. A harmadik bűncselekmény az elöljárói gondoskodás elmulasztása, amit a feljelentés szerint azzal követett el egy (vagy több) vezető, hogy kivonták a rendőröket az ostromlott Magyar Televízió épületéből, védtelenül hagyva az ott dolgozókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.