280 ezer forintos nyugdíj a kegyetlen rendőrnek

Harmincnyolc évesen nyugdíjba mehetett, és csaknem 280 ezres juttatást kap annak a kegyetlenkedő rendőri osztagnak a vezetője, amely többek között felelős lehet egy 2006. október 23-án hátba lőtt vak fiatalember sérüléseiért.

2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól szemlélteti a rendőrség 2006. őszi brutális, válogatás nélküli fellépését az, ahogyan október 23-án a budapesti Blaha sörözőnél elbántak egy fehér botos, vak fiatalemberrel – nyilatkozta lapunknak Gulyás Gergely (Fidesz), a 2006-os jogsértéseket feltáró parlamenti albizottság elnöke tegnapi írásunkra reagálva. Amint arról beszámoltunk, a maszkos, azonosítószám nélküli rendőrök kiterelték az utcára V. P.-t, és közvetlen közelről többször hátba, illetve nyakba lőtték. Kilenc repesz a hátába, egy pedig a nyakába fúródott. A vak fiatalember élete mindössze egy-másfél centiméteren múlott: ugyanis a nyaki ütőerétől ennyire állt meg a tizedik lövedékdarab.
A vak fiatalember vallomásában így emlékezett vissza a történtekre: „Az ajtó mellett tartózkodtunk, mikor azt berúgták, és számos rohamrendőr rontott a helyiségbe. Én a fehér botomat a kezemben tartottam, ennek ellenére tonfával, illetve gumibottal több ütést kaptam a hátamra, miközben a rendőrök ordítozva taszigáltak ki minket az ajtón, ahol már vártak bennünket. Az ismerősömmel futásnak eredtünk, mire a rendőrök üldözőbe vettek, és néhány lépés megtétele után kb. 8-10 lövést adtak le a hátamra és a nyakamra. A lövések olyan közelről jöttek, hogy éreztem a torkolatból kicsapó hő hatását. Mivel a nyakamat ért lövedék elég mélyen belém fúródott, erősen véreztem.”
A vak fiatalembernek peren kívüli egyezséggel hárommillió forintot fizetett a Belügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint valamennyi, a kártérítésekkel foglalkozó munkatársukat megrázta az eset. Hozzátették: a 2006 őszén bántalmazottak közül eddig 114 áldozatnak több mint 213 millió forintot fizettek ki, és további tizenhárom ügyben jelenleg is tárgyalnak.
A Blaha sörözőnél az a rendőri osztag intézkedett, amely a legtöbb maradandó sérülést okozta 2006. október 23-án. Az egység első ismert akciója az volt, amikor a belvárosban, a Madách téren a Hír TV kamerái előtt összeverték (az azóta elhunyt) Móczár István egykori válogatott öttusázót. A következő helyszín a Síp utca–Rákóczi út sarka volt, ahol a Vágó László őrnagy vezette rohamosztag tagjai eszméletlenre verték Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselőt. De ugyanennek a csoportnak a számlájára írható egy már megbilincselt, védekezésre képtelen férfi ujjának és lábának az eltörése is. A bűncselekménnyel – egy beosztott rendőr terhelő vallomása alapján – Vágó Lászlót vádolják. Vágó kegyetlenkedése még kollégáinak is sok volt, és a Hír TV információi szerint ennek tudható be, hogy végül nyugdíjba ment. A Magyar Nemzet értesülése szerint a 38 évesen (!) nyugdíjazott rendőrtiszt juttatása 241 ezer forint, amihez 37,5 ezer forint szolgálati kiegészítés is jár.
A kegyetlenkedő osztagnak három mesterlövésze volt, akik az archív felvételek tanúsága szerint fejmagasságban lőtték a Fidesz megemlékezéséről hazafelé tartókat. Nagy valószínűséggel ők lőtték ki több ember szemét, és ők lőtték hátba a Blaha sörözőből kiterelt vak fiatalembert is. Az egyik mesterlövész Tinesz Mihály volt, aki szintén nyugdíjba ment. Vágó és Tinesz egy ideig Doszpot Péter volt MSZP-s országgyűlési képviselő biztonsági cégében is munkát kapott. Tinesz Mihály a Hír TV riporterének felvetésére, miszerint emberekre lőtt, úgy válaszolt: „Igen! És?”

Kiadhatják Novákot. Novák Előd (Jobbik) mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamentnek a Ház illetékes bizottsága. A testület erről hat igen szavazat és egy tartózkodás mellett döntött tegnap. Az ellenzéki politikust egy rendőrtiszt jelentette fel becsületsértésért, amiért a 2006. őszi események kapcsán ávósnak nevezte őt. Novák Előd jelezte: egyetért mentelmi joga felfüggesztésével. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.