A drága termény erősíti a feketézést

A kevesebb termés és az erőteljesen emelkedő árak miatt az idén tovább nőtt a feketekereskedelem a mezőgazdaságban – hangzott el a hazai növényvédelemben érdekelt, a vetőmagpiacon meghatározó cég, a Syngenta tegnapi sajtótájékoztatóján.

Dénes Zoltán
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre várhatóan maradnak a jelenlegi, az átlagosnál magasabb terményárak és az optimistább gazdálkodói hangulat, illetve az előreláthatólag kedvezőbb időjárásnak köszönhetően a termőterület is növekedni fog – közölte tegnap Czigány Tibor, az egyik legnagyobb hazai növényvédőszer-forgalmazó társaság, a Syngenta Növényvédelmi Kft. ügyvezetője. Mint mondta, a mezőgazdaságban ténylegesen az idén éreztette hatását a gazdasági válság, s nemcsak a gazdák forrásellátottsági nehézségei, hanem az extrém időjárás miatt is. Öröm az ürömben, hogy az év dereka táján erőteljesen emelkedni kezdtek a terményárak. Ám miközben a terményárak elérték a 2007-es rekordértékeket, a termelés a szélsőséges időjárás miatt jelentősen visszaesett, a növényállományt pedig gyengébb minőség jellemezte.
A vártnál magasabb árak miatti másik negatívum, hogy a feketekereskedelem is erősödött. Ez nemcsak a terménykereskedelemben, hanem a növényvédőszer- és vetőmagpiacon is érzékelhető volt – jelezte Albrecht László, a hazai vetőmagpiac meghatározó szereplője, a Syngenta Seeds Kft. ügyvezetője. A védőszerpiac 55-60 milliárd forintra becsülhető, s ennek egy-másfél százaléka a feketekereskedelem áldozatává válik. A vetőmagpiacon is emelkedett a feketézők száma; a forgalom csaknem három százalékát érintheti. Az idén az összes termény egyharmada cserélhetett gazdát feketén.
A szakértők szerint a „feketézés” révén a pénzek elhagyják az ágazatot, és az állam is jelentős bevételektől esik el. Magyarország számára azonban kitörési pont lehet a mezőgazdaság. Előrejelzésük szerint jövőre erősödni fognak az egyes termelők és régiók közötti különbségek. A finanszírozási problémák – a gazdálkodók banki hitelhez jutási nehézsége – fennmaradnak, folytatódik a kereskedők számának csökkenése, és erősödni fog a beszállítói verseny.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.