A piacok nem félnek

Magyarországot ugyan leminősítették a hét első napján, a befektetők bizalma töretlen a hazai állampapírok iránt: tegnap három és félszeres volt a kereslet a meghirdetett diszkontkincstárjegyek iránt, s végül a tervezett 40 milliárd helyett 45 milliárdra fogadott el ajánlatot az Államadósság-kezelő Központ.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hitelminősítők körében és a magyar jegybank részéről is érezhető negatív visszhang ellenére befektetői körökben elismerik, hogy a kormány intézkedései jó irányba mutatnak – így kommentálta a hírt a Magyar Nemzetnek Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. Szerinte a Moody’stól kapott pofon inkább a múltban elkövetett hibáknak szól, s az ország gazdasági állapota a múlt heti kamatemelést sem indokolta.
*
A Duna Televíziónak nyilatkozó Csaba László szerint is minden oka megvan a piacnak arra, hogy bízzon hazánkban, ugyanis a gazdasági mutatóink javulnak. A közgazdász úgy vélekedett, hogy teljesítménye alapján Magyarországot inkább felminősíteni kellett volna, s annak érdekében, hogy megítélésünk javuljon, ezentúl a kormánynak hatékonyabban kellene kommunikálni a terveit a pénzügyi körökkel.
A nagy érdeklődésnek köszönhetően az elfogadott ajánlatok hozama is csökkent a hétfői és a múlt keddi értékekhez képest a tegnapi állampapír-eladáson. – Érdekes új jelenség, hogy a piac és a hitelminősítők megítélése elszakadt egymástól. Korábban nagyjából együtt javultak vagy romlottak ezek a mutatók, a hitelminősítők kis késéssel követték a hozamok és a kockázati felár mozgását, ma már azonban ez nem így van. Magyarország esetében a kockázati felár – a múlt heti eurózónával kapcsolatos hírek miatti kilengést leszámítva – tartósan javul, miközben adósságkockázati besorolásunk meg romlik – hívta fel lapunk figyelmét egy név nélkül nyilatkozó befektetési szakember. Szerinte ennek magyarázata az, hogy a válság kialakulásában szerepet játszó hitelminősítők szavának súlya csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.