Alföldi utódját keresik?

A nők nyugdíjba vonulásával kapcsolatos félrevezető hírek, a sanghaji világkiállításra elfolyt közpénzek ügye és a Nemzeti Színház első emberét érintő botrány is szóba került a T. Ház tanácskozásán.

Vona Adrienn
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennek eljön az ideje – ezt Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára válaszolta a Nemzeti Színházat vezető Alföldi Róbert jövőjét firtató kérdésre a Házban. Megírtuk, Alföldi csak a botrány kitörése után vonta vissza hozzájárulását, hogy Nagy-Románia ünnepét a nemzeti teátrumunkban ülhesse a Budapesti Román Kulturális Intézet. Pörzse Sándor (Jobbik) azonnali kérdésében hangsúlyozta: az igazgatót el kell távolítani az intézmény éléről. Képviselőtársa, Szávay István is ez ügyben kérdezte az államtitkárt. Halász jelezte: az ügyben megkérdezték Alföldit, aki arról számolt be, csak a két nemzet közötti megbékélést szerette volna előmozdítani. Halász szerint az igazgató most is rossz eszközt választott, mert december 1-jén nem lehet a Nemzeti Színházban a román nemzeti ünnepet ünnepelni. Ugyanakkor úgy fogalmazott: folyik a munka a személyi kérdésekben, és „mindennek eljön az ideje”.
Balla Mihály (Fidesz) felidézte: újsághírek szerint a sanghaji világkiállítás lebonyolítására a Bajnai-kormány nevében a miniszterelnöki megbízott egy hongkongi bejegyzésű, offshore hátterű, frissen alapított céggel kötött vállalkozási keretszerződést. A közel 3,3 milliárdból kétezer négyzetméter hasznos területű pavilont kellett volna építeni, de csak feleekkora épület valósult meg.
Novák Előd (Jobbik) emlékeztetett: frakciójuk kilépett az alkotmány-előkészítő eseti bizottságból, miután a kormánytöbbség leszavazta javaslataik többségét. Navracsics Tibor azt felelte, a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetőjeként azt tartja feladatának, hogy az Országgyűlés bizottságaiban megszülető megoldásokhoz biztosítsák a szakmai hátteret. Szerinte nem a kormánynak, hanem az Országgyűlésnek kell alkotmányoznia. Novák ezután egy „rövidített” alkotmány bekeretezett példányát adta át a miniszternek, és arra kérte, azt akassza a nemzeti együttműködési nyilatkozat helyére. Az átadott alkotmány két paragrafusból áll. Az első: „A Fidesznek mindig igaza van.” A második: „Ha mégsem, az 1. § lép életbe.”
Ertsey Katalin (LMP) szerint teljes a zűrzavar azon törvényjavaslat körül, mely szerint a nők negyven év munkaviszony után teljes öregségi nyugdíjba vonulhatnak. Soltész Miklós szociális államtitkár azt mondta: az elmúlt években megszorítások voltak a nyugdíjak terén, ám ez a javaslat az anyák, a nők családban való szerepvállalását segíti. Tegnap egyébként a Népszabadság arról írt, az indítványba olyan feltételt építettek be, hogy a legnagyobb kedvezménnyel alig pár százan élhetnek majd. Nagy Anna kormányszóvivő cáfolta, hogy bármilyen változás volna a tervezetben. Megerősítette, azok a nők, akik negyven év munkaviszonnyal rendelkeznek, elmehetnek nyugdíjba. Ebbe legfeljebb nyolc év számíthat bele gyermekek gondozásával eltöltött időként; nem számít bele ugyanakkor a szakiskola és a felsőoktatás ideje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.