Állatmenhely kutyaszorítóban

Több mint kétszer annyi kutya vár gazdára jelenleg a budaörsi állatmenhelyen, mint amennyi ebet az engedélyek szerint ott gondozhatnának. A menhelyet fenntartó Állat- és Természetvédők Budaörsi Egyesülete helyzetét tovább nehezíti, hogy beköszöntött a hideg idő, készleteik azonban kifogyóban vannak.

2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budaörsi állatmenhelyen az engedélyek szerint csupán 80 kutyát tarthatnának, jelenleg mégis legalább 180 kutya él a kennelekben. A menhelyet működtető Állat- és Természetvédők Budaörsi Egyesülete egyik alapítója szerint több oka is van annak, hogy a ketrecek túlzsúfoltak. – Bár a menhelyet a helyi önkormányzat támogatásával a budaörsi kóbor kutyák begyűjtésére és gondozására hoztuk létre, egy idő után befogadtuk a szomszéd gyepmester által elfogott törökbálinti, pátyi, solymári, diósdi és biatorbágyi ebeket is. Ezzel azonban csak a munkánk növekedett meg, mert a támogatást a gyepmester kapja az illetékes önkormányzatoktól. Mivel folyamatosan több ebet hoznak be, mint amennyit kivisznek innen, a menhely már képtelen több kutyát befogadni – jegyezte meg Bártfay Zoltánné.
A nyugdíjas hölgy szerint az lenne a megoldás, ha a gazdák nagyobb felelősséggel foglalkoznának a kedvenceikkel, mert jelenleg sokkal több kutya jön a világra, mint amennyire szükség van. Ha pedig valaki nem tud eléggé odafigyelni a kutyájára, akkor ivartalanítania kellene. Az állatvédő úgy véli, át kellene gondolni a rendszer működtetését is. Szerinte inkább a menhelyek fenntartóit kellene támogatni, minthogy a kutyák elpusztításában érdekelt profitorientált gyepmestereket tömjék pénzzel. – Ha kapnánk támogatást, akkor egy számunkra ingyenesen felajánlott telken fel tudnánk építeni egy hasonló létesítményt. Itt újabb kutyák életét tudnánk megmenteni. Nemcsak anyagi felajánlást fogadnánk szívesen, hanem építőanyagot és más eszközöket is, sőt önkéntesek munkája is jól jönne – árulta el Bártfay Zoltánné. Szükségük lenne élelemre, szalmára és forgácsra is. Persze a legtöbbet az segítene, ha sokan vinnének haza tőlük kedvencet. Minden megürülő hely ugyanis újabb kutya életét menthetné meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.