Aranybánya a vízenergia?

Akár a kelet-közép-európai térség áramigényének felét is fedezhetné a vízenergia – derül ki a KPMG tanácsadócég által készített jelentésből. Ehhez képest a régióban ez még a szükségletek ötödét sem teszi ki. Bosznia, Románia, Bulgária, Albánia és Lengyelország járhatna az élen.

Dékány Lóránt
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán a teljes vízenergia-lehetőség egyharmadát használja ki a kelet-közép-európai régió 17 országa, beleértve hazánkat is – áll a KPMG tanácsadó cég legújabb tanulmányában.
– A rendelkezésre álló vízi erőforrások kihasználatlanságának ténye a régió összes országában jellemző. Még a vízenergia-hasznosításában élen járó Albánia és Montenegró esetében is, amely országok saját villamosenergia-ellátásuk megközelítőleg 80 százalékát vízenergia felhasználásából fedezik – fogalmazott a jelentés megjelenése kapcsán Kiss Péter, a társaság energetikai és közüzemi szektorának globális vezetője. A rangsorban sereghajtóként szereplő országok, mint Észtország, Magyarország és Koszovó, bár vízi erőforrásokban szintén bővelkednek, a vízenergia mégis jelentéktelen hányadot tesz ki jelenlegi villamosenergia-termelésükben. A tanulmány szerint a régió jelenleg mintegy 29 000 megawatt vízenergia-termelő kapacitással rendelkezik, ami csaknem a teljes beépített kapacitás egynegyede, amely 2007-ben a teljes áramigény 18 százalékát jelentette. Jelenleg hatékony műszaki és üzleti tervezés, valamint kedvező szabályozási feltételek mellett az új és korszerű vízenergia-létesítmények éves szinten akár 176 terawattóra villamos energia előállítására lennének képesek a régióban. – Ez majdnem a háromszorosa a jelenlegi kapacitásnak, illetve nagyjából felét tenné ki a 2007-ben fellépő teljes régiós villamosenergia-keresletnek – mutatott rá Kiss Péter. Megjegyezte, a legnagyobb vízenergia-lehetőségekkel rendelkező Bosznia-Hercegovina, Románia, Bulgária, Albánia és Lengyelország pedig akár a térség teljes potenciáljának 60 százalékát ki tudná használni.
Magyarországon a beépített vízerőművi kapacitás csupán 46 megawatt, amely évente alig több mint 200 gigawattóra villamos energia előállítását jelenti. Ez kevesebb mint egy százalékát teszi ki az ország teljes villamosenergia-termelésének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.