Az alkotmányozás erősítheti a nemzeti önazonosságot

A gazdaság, az állam és a jog összefüggéseit elemezte, s a társadalom érzékenységéről beszélt tegnap a Magyar Tudományos Akadémián a közélet több szereplője. Áttekintették az alkotmányozás folyamatát is. A kétnapos rendezvény a Húsz éve szabadon Közép-Európában címet viseli, szervezője pedig több egyesület és alapítvány.

Kulcsár Anna
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetértettek a rendszerváltoztatók abban, hogy a polgárainak biztonságot nyújtó Magyarország csak békés úton, tárgyalással, megegyezéssel jöhet létre – idézte fel a tegnapi konferencián Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Azt mondta, minden göröngyössége, kacskaringóssága ellenére ez volt a legegyenesebb, legbiztonságosabb út. Deutsch párhuzamot vont a húsz évvel ezelőtti és a mostani események között. Szerinte hajdan éppoly fontos volt a konszenzuson, széles felhatalmazáson alapuló változtatás, mint napjainkban. – A két korszak értelmezését nem lehet egymással szembeállítani – szögezte le. Úgy vélte, az első szabad választás után az addigi legátfogóbb alkotmányozás zajlott Magyarországon. Ezt a győztes MDF és az akkori legnagyobb ellenzéki párt, az SZDSZ nem nyilvános politikai tárgyaláson kötött megállapodása alapozta meg. – A parlament senki által meg nem kérdőjelezett módon, a rendszerváltoztatás konszenzus elemét fenntartva átírta az 1990-es választás időpontjában hatályos alkotmányt – hangsúlyozta Deutsch Tamás. Az alaptörvényt gyökeresen megváltoztató pártok társadalmi támogatottsága nagyjából akkora volt, mint most a Fidesz és a KDNP elfogadottsága. A képviselő közölte: az MDF–SZDSZ-megállapodás – rosszindulatú megközelítéssel paktum – mögött több mint hárommillió választó szavazata állt. A húsz évvel későbbi kétharmados többség 2,7 millió szavazót tudhat maga mögött. A politikus kijelentette: ha a most készülő alkotmánytervezetet netán csak a Fidesz–KDNP többsége szavazná meg, akkor is elmondható lenne, hogy érvényre jutott a rendszerváltásra jellemző konszenzusos politizálás.
Az Akadémián Pozsgay Imre egyetemi tanár elutasította azt a véleményt, amely a jelenlegi alkotmányozást a jogállam elleni támadásnak tekinti. A miniszterelnök által felkért tanácsadó testület tagja arról beszélt: az alkotmányozás megerősítheti a nemzeti önazonosságot. Az új alkotmányba szerinte bele kell foglalni azokat a történelmi értékeket, amelyek folytonosságát az 1944-es szovjet megszállás után majdnem ötven évig szüneteltették. Pozsgay kifejtette, az intézmények iránti bizalmat kellene visszaállítani ahhoz, hogy az alkotmány megfeleljen rendeltetésének. Szó volt a rendezvényen az Alkotmánybíróság (AB) gyakorlatáról is. Varga Csaba professzor szerint az AB és annak első elnöke fetisizálta a jogot, az államot pedig szinte ellenségként jelenítette meg az egyént megillető jogok elemzésekor. Emellett lényegében megfosztotta a törvényeket erkölcsi tartalmuktól.
Stumpf István alkotmánybíró arra figyelmeztetett, hogy a rendszerváltás alkotmánya jól szolgálta a békés átmenetet, de nem tudta csillapítani a szociális feszültségeket, és nem alkalmazkodott a megváltozott nemzetközi erőtérhez. A szakember szerint már nem elegendő, ha az alkotmány összhangban van az európai normákkal. Az intézmények összefüggésrendszerét javítani, hatékonyságát növelni kell, s gondoskodni kell arról is, hogy az alaptörvény szimbolikus rendelkezései megfelelő hangsúlyt kapjanak. – A társadalom így magáénak tekinthetné az ország alaptörvényét – fogalmazott az alkotmánybíró. Közölte, megfontolandó az Országgyűlés második kamarájának létrehozása és a bíráskodás rendszerének újraszabályozása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.